Smjernice UNICEF-a za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama

Svjetski dan djece obilježava se svake godine na dan 20. studenog na obljetnicu usvajanja UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta. Na taj dan posebno snažno zagovaraju se  najvažnija pitanja s kojima se suočavaju djeca i mladi. 

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku ove godine na Svjetski dan djece pokreće kampanju za podršku djeci s  teškoćama i njihovim obiteljima pod sloganom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“.  

 

Ovogodišnji Svjetski dan djece obilježava se u okolnostima pandemije, koja je donijela nove izazove, ali i pokazala da zajedno možemo pronalaziti nova rješenja. 

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku izdao je "Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju", koju objavljujemo u prilogu.

 

Grad Dubrovnik nositelj je titule "Grad prijatelj djece" od 2006. To se priznanje dodjeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece, poštujući Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. 

 

Projekt "Grad Dubrovnik prijatelj djece" s jedne strane simbolizira zajedništvo djece i Grada, a s druge strane upućuje na interakciju i partnerstvo, čime se naglašava ne samo skrb Grada, već i poštovanje koje gradonačelnik i gradska uprava gaje prema djeci i mladima i njihovom pravu da utječu na planove i aktivnosti koje se tiču kvalitete njihova života.

 

Koordinator akcije "Grad Dubrovnik prijatelj djece" je Društvo naša djeca Dubrovnik, koje trajno djeluje na upoznavanju s ostvarivanjem prava djece i osmišljavanju aktivnosti djece u slobodno vrijeme, koordinira rad dječjih foruma, a 2005. osniva Dječje gradsko vijeće i svake godine bira dječjeg gradonačelnika.