Sklopljen Sporazum o provedbi ITU mehanizma

ITU Mehanizam

U sklopu konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koja se održava u Šibeniku, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručili su jučer gradonačelniku Matu Frankoviću Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja sklopljen između Grada Dubrovnika, kao grada središta Urbanog područja Dubrovnik, i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

Time je napravljen još jedan korak ka realizaciji ključnih investicija koji će se realizirati u sklopu ITU mehanizma, a u svrhu poboljšanje kvalitete života građana.

 

Sporazumom, kojem je prethodila odluka o suglasnosti sklapanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz studenog, utvrđuju se uvjeti provedbe ITU mehanizma na Urbanom području Dubrovnik, kao i međusobne obveze sporazumnih strana. Također, temeljem Sporazuma najviši iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji je na raspolaganju urbanom području iznosi 22 milijuna eura te će biti dodijeljen za financiranje projekata odabranih temeljem poziva na dostavu projektnih prijedloga.

 

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu ITU mehanizma n gradskom području je Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja koji će imati direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje užeg gradskog područja. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru.

 

Inače, strateški projekti koji će se financirati putem ITU mehanizma rezultati su postupka prioritizacije koje je Grad Dubrovnik proveo temeljem nacrta Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik, kao i rezultat dogovora sporazumnih strana sukladno Integriranom teritorijalnom programu 2021. - 2027., a u okviru raspoložive ITU alokacije za urbano područje.

 

lijevo
desno