Sjednicom dubrovačkog Dječjeg gradskog vijeća obilježen Međunarodni dan dječjih prava

U prigodi Međunarodnog dana dječjih prava, koji se obilježava 20. studenog, u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici održala se sjednica dubrovačkog Dječjeg gradskog vijeća. Ovogodišnje obilježavanje u znaku je 30. godišnjice potpisivanja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i 20. godišnjice Akcije "Gradovi i općine prijatelji djece". 

Sjednicu Dječjeg gradskog vijeća vodio je dječji gradonačelnik Orsat Bilić, uz nazočnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marka Potrebice, zamjenice dubrovačkog gradonačelnika Jelke Tepšić te pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića. U bogatom dnevnom redu sjednice, članovi Dječjeg gradskog vijeća predstavili su rad Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma i put do Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, dok je posebno zanimljiva bila prezentacija i radionica "Kako su potrebe prerasle u prava djece". 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u svom je obraćanju naglasila stalnu skrb  za djecu i dječja prava kao strateško opredjeljenje dubrovačke gradske uprave te objavila kako je Grad Dubrovnik na jučer održanom Središnjem koordinacijskom odboru Akcije "Gradovi i općine prijatelji djece" dobio povelju za uspješno provednu NAJ AKCIJU 2019. pod nazivom "Različitost je naše bogatstvo - Učimo se toleranciji i suradnji", kojom je poboljšan i uljepšan život dubrovačke djece. Nositelj projekta je dubrovačka udruga "Poseban prijatelj" uz finacijsku potporu Grada Dubrovnika.

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić predstavio je kontinuitet skrbi o djeci još od vremena Domovinskog rata, s naglaskom na razdoblje nakon 2006., kad je Dubrovnik zaslužio prestižnu titulu grada prijatelja djece. Kako bi zadržao titulu prijatelja djece, Grad Dubrovnik morao je zadovoljiti kriterije u 10 područja skrbi o djeci. Pored toga, dubrovačka gradska uprava osmislila je i provodila brojne druge projekte usmjerene kvalitetnijem životu i razvoju djece, poput strateškog programa "Mladi i Grad skupa" te projekata "Forum mladih" i "Društvena infrastruktura za djecu i mlade".

Sjednici Dječjeg gradskog vijeća bile su nazočne gradske vijećnice Tatjana Šimac Bonačić i Matija Čale Mratović te gradski vijećnik Željko Raguž.

Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava nastavlja se u petak 22. studenog prigodnom kulturnom manifestacijom u Lazaretima s početkom u 19,30 sati. Nastupit će Plesni studio Lazareti, Dječji zbor Dubrovnik, Plesno rekreacijski studio Dubrovnik (Zumba kids Dubrovnik), dječji bend Dapal 7 te lutkarska grupa Osnovne škole Marina Getaldića. Novoosnovana udruga "Divertimenat" će u Klubu Lazareti demonstrirati stare dječje društvene igre.  

 

 

lijevo
desno