Šesnaest sjajnih uradaka rezultat radionice filmskog stvaralaštva djece i mladih (VIRTUALNA IZLOŽBA)

Cjelogodišnja gradska manifestacija Forum mladih tradicionalno se u siječnju nastavlja radionicom "Filmsko stvaralaštvo djece i mladih". Predstavljaju se mlade nadolazeće nade sedme umjetnosti. Riječ je o mladim ljudima s obje strane kamere - snimateljima, režiserima, montažerima  i glumcima.

 

Iako je za nama vrlo teška godina, kad su mnoge aktivnosti u radu sa djecom i mladima bile zaustavljene ili premještene u virtualnu stvarnost, na ovogodišnjoj forumskoj radionici filmskog stvaralaštva možemo pogledati čak šesnaest radova, koje su kroz organizirani pedagoški rad sa svojim mentorima u školama i udrugama priredili naši osnovnoškolci i srednjoškolci. Posebna zanimljivost i vrijednost ove radionice su četiri samostalna filmska rada, koja su mladi kreirali u vlastitoj produkciji bez ikakvog mentorstva. Tako po dva rada predstavljaju Tin Anić Ercegović i Marin Frka, oba učenici Gimnazije Dubrovnik.

 

Deset je radova autora osnovnoškolskog uzrasta, od čega je pet iz Osnovne škole Ivana Gundulića, dva rada su iz Osnovne škole Lapad, dok se najstariji sudionik ove forumske radionice, Škola filma Šipan, predstavlja s tri rada. Od šest radova filmaša srednjoškolaca po jedan dolazi iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Muškog učeničkog doma te četiri iz dubrovačke Gimnazije.

 

Fim "Colours" Umjetničke škole Luke Sorkočevića i filmovi Ljetne škole filma Šipan bili su uvršteni u Državnu reviju filmskog stvaralaštva djece i mladih u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

 

Ove će godine izostati žamor mladih autora i njihovih prijatelja koji su došli pogledati svoje i radove svojih vršnjaka na najboljem mjestu za to, a to je platno kino dvorane. Zbog epidemioloških razloga ovog puta neće biti druženja u kinu Sloboda u Luži, ali su zato svi radovi dostupni u svojevrsnom virtualnom kinu na internetskoj stranici udruge Luža. 

 

Koordinatori filmske radionice su Đive Galov iz ustanove Kinematografi Dubrovnik, Miro Bronzić iz udruge Škola filma Šipan i Nikola Duper iz udruge Luža.

 

Podsjetimo, Forum mladih Grada Dubrovnika je edukativan i preventivan projekt, koji se sastoji od niza manifestacija usmjerenih ka podizanju kvalitete života djece i mladih, na način da svi dobiju priliku pokazati svoj kreativni rad javnosti. Forum mladih održava se od 2007, dio je strateškog gradskog programa Mladi i Grad skupa, a provodi ga Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.