SANACIJA ORLANDOVOG STUPA Obavljen pregled oštećenja i istraživanje jezgre skulpture

Nakon nedavno održanog sastanka sa stručnim timom ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) na temu sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu na kojem je utvrđena daljnja dinamika i proces daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova ovog je utorka obavljen pregled oštećenja na Orlandovom stupu.

 

U pogledu praćenja stanja na stupu koji je zaštićen trenutnom visokom ogradom, obavljen je pregled opreme za statički monitoring uz redovno preuzimanje podataka s uređaja. Također, na tri zone na poleđini stupa izvršena su strukturna istraživanja jezgre stupa, a sve prema preporukama stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja. Navedenim je radovima prethodila stabilizacija postojećih oštećenja na zapadnoj strani stupa.

 

Kao nastavak aktivnosti ovog složenog postupka zaštite i očuvanja Orlandovog stupa,  vrijedi napomenuti kako je u listopadu ove godine planirano ultrazvučno mjerenje pukotina, dok se do kraja tekuće godine očekuje dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i strukturalnih istraživanja jezgre stupa.

 

Podsjetimo, radove na sanaciji oštećenja ovog iznimno vrijednog dijela dubrovačke spomeničke baštine provodi Hrvatski restauratorski zavod, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom Dubrovnik te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

 

lijevo
desno