Sanacija kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre jedinstvena je u Hrvatskoj

Kvaliteta života
Prezentacija tijeka radova na sanaciji kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre s naglaskom na zatečenom stanju kanala održana je danas uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je riječ o zahtjevnoj i osjetljivoj investiciji punoj nepoznanica zbog čega će se sanacija provoditi u fazama kroz duže vremensko razdoblje. Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić iskazao je zadovoljstvo s radovima koji se unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima uspješno odvijaju.

Predstavnik izvođača radova, Tonći Janković iz tvrtke Anafora, detaljno je prezentirao zatečeno stanje, sve faze istražnih radova, kao i tehnologiju koja će se koristiti u zahtjevnom i složenom postupku sanacije. Upozorio je da za investiciju čišćenja i sanacije povijesnog kanala - spomenika nulte kategorije došao zadnji čas te je uputio zahvalu gradonačelniku i Upravi Vodovoda kao investitoru na spremnosti da se suoče s ovim problemom s obzirom na to da je snimanje pokazalo da je začepljenost kanala masnoćama iz gospodarskih djelatnosti, mahom ugostiteljstva, na određenim dionica gotovo stopostotna.

Janković je istaknuo da je ovaj tip sanacije jedinstven u Hrvatskoj i da će se radovima zadovoljiti osnovni kriteriji u odvodnji fekalno-oborinskih voda: funkcionalnost, stabilnost i visoki stupanj vodo nepropusnosti.

Prezentaciji su nazočili i članovi uprave Vodovoda Vicko Begović i Zoran Ćosić te Nikola Bakija iz tvrtke Građevinar Quelin. Podsjetimo, izvođač radova u ovoj fazi je zajednica izvođača Anafora d.o.o. iz Splita, Goran i Zoran d.o.o. iz Splita i Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika. Stručni nadzor nad izvođenjem radova izvodi Institut IGH d.d. iz Zagreba, te konzervatorski nadzor Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Podsjetimo, investicija projekta cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri započela je krajem veljače, a ista se u prvoj fazi sastoji od istražnih radova, a sukladno prethodnom odobrenju i posebnim uvjetima izdanim od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Radovi se izvode na Stradunu na dijelu kanala u dužini od 30 metara, a sastoje se od čišćenja kanala, snimanja i evidentiranja svih oštećenja i priključaka na kanalu, saniranja očišćenog kanala i uređenja dna kanala kako bi se postigli sanitarno higijenski i tehnički uvjeti tečenja otpadne vode.
 

lijevo
desno