Rok korištenja prostora Centra za mlade u Luci Dubrovnik produžen do konca 2025.

Ugovorom o korištenju objekta lučke suprastrukture između Grada Dubrovnika i Luke Dubrovnik d.d. produžen je rok korištenja prostora Centra za mlade Dubrovnik do konca 2025. Ovim se ugovorom Grad Dubrovnik obvezuje iz svog proračuna snositi troškove zakupa prostora i sve zavisne troškove (vodoopskrba, elektropskrba, komunalne usluge i dr.), što na godišnjoj razini iznosi oko 200 tisuća kuna.  

 

Centar za mlade uspostavljen je usprkos teškim posljedicama pandemije, uz veliku financijsku i logističku potporu Grada Dubrovnika, partnera i donatora. Grad Dubrovnik je uložio oko 1,5 miljuna kuna za uređenje i opremanje Centra za mlade, ali je osigurao i 500.000 kuna za djelatnike Centra za mlade kroz takozvano izravno financiranje za vrijeme pandemije. No, svoj puni smisao Centar za mlade pokazao je kroz činjenicu da su udruge članice Centra za mlade za manje od godinu dana donijele lokalnoj zajednici višestruko veći iznos iz europskih fondova. Naime, za četiri kandidirana projekta osigurano je oko 6,5 milijuna kuna. Radi se pretežito o lokalnim programima za mlade, koji su potpuno besplatni, raznoliki, edukativni i zabavni. U krizi izazvanoj pandemijom, koja je snažno pogodila dubrovačko gospodarstvo, ovo iznimno postignuće Centra za mlade pokazuje i dokazuje izniman potencijal ulaganja u kulturu, znanost i tehnologiju te vezane nove industrije koje proizlaze upravo iz civilnog sektora. 

 

U svom se dosadašnjem djelovanju Centar za mlade profilirao kao središnje mjesto brojnih projekata za mlade u području znanosti, tehnologije, umjetnosti, informiranja i obrazovanja. Centar za mlade istaknut je kao primjer dobre prakse kroz nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata, kao što su Europe Goes Local, European Youth Capital, Youth Adrinet, Nacionalna konferencija savjeta mladih Hrvatske te Motovunska ljetna škola Hrvatske mreže zdravih gradova.