ROGOWSKI KAO POVEZNICA POLJSKE I HRVATSKE Zamjenica Tepšić primila umirovljenu diplomatkinju Ursulu Dierzawsku Bukowsku

Uoči sutrašnjeg koncerta „Večer L.M. Rogowskog“ koji će se održati u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala “Dubrovnik u pozno ljeto” zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje primile su danas u maloj vijećnici umirovljenu poljsku diplomatkinju Ursulu Dierzawsku Bukowsku.

 

Prijemu su nazočili i ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat i akademski glazbenik Denis Ajduković koji su kratko prezentirali projekt objave notnih izdanja skladatelja i dirigenta poljskih korijena Ludomira Michału Rogowskog. Projekt je to realiziran u suradnji DSO-a, Državnog Arhiva Dubrovnik,  Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

 

Zamjenica Tepšić izrazila je zadovoljstvo današnjim susretom koji je kako je istaknula potvrda jednog iznimno dobrog odnosa i kulturne suradnje s Poljskom, ali i umjetnicima iz te zemlje. Čestitala je sudionicima na projektu objavljivanja notnih zapisa cijenjenog poljskog skladatelja Rogowskog koji je svoj život i djelovanje vezao upravo za Dubrovnik, a čije će glazbena dijela biti predstavljena publici i svim posjetiteljima sutra u Kneževom dvoru.

 

Sudionici prijema dotaknuli su se i obilježavanja 100. obljetnice Dubrovačkog simfonijskog orkestra planiranog za 2024. godinu. Usuglasili su se u tome kako je vrlo važno prezentirati ovaj dio glazbeno-kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, čiji glazbeni repetoar i koncerti privlače pozornost šire publike. Tom prilikom nazočni su razmijenili ideje i promišljanja o uključivanju poljskih umjetnika u prigodni program stote obljetnice DSO-a, s obzirom da će u 2024. godina biti 70. obljetnica smrti umjetnika Rogowskog zahvaljujući kojem je stvorena snažna kulturna poveznica između dvaju zemalja.

 

Uz riječi zahvale, na kraju prijema umirovljena poljska diplomatkinja uručila je zamjenici gradonačelnika knjigu čija je i sama autorica pod nazivom “Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom”.

 

lijevo
desno