Rekonstruirana placa u Gružu počela s radom

Nakon završenih radova rekonstrukcije, središnja gradska tržnica u Gružu u ponedjeljak je započela je s radom. Placu su obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, direktorica investitora društva Sanitat d.o.o. Klaudija Barčot i arhitekt Dinko Peračić, autor idejnog arhitektonskog rješenja.

 

Gradonačelnik Mato Franković iskazao je zadovoljstvo završetkom projekta koji je, ocijenio je, bio iznimno zahtijevan, u najvećoj mjeri zbog strogih uvjeta konzervatora, ali i zbog pomične krovne konstrukcije s jedinstvenim sustavom otvaranja i zatvaranja. Izrazio je uvjerenje da će placa biti funkcionalna i na korist građanima i posjetiteljima kao reprezentativan javni prostor kakav Dubrovnik zaslužuje.

 

„Od ovog prostora se očekuje puno – da bude mjesto gradskog života, svježe hrane, gastronomije, na neki način trg grada koji će povezati sve one koje zanima zdrav život i kvalitetna prehrana“, izjavio je arhitekt Dinko Peračić, koji je za svoje projekte dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

 

Rekonstrukcijom je, podsjetimo, bio obuhvaćen cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prethodno rekonstruirana. Na samoj tržnici je u potpunosti zamijenjena podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, a prostor je natkriven konstrukcijom s velikim zaokretnim tendama. Također, tržnica je opremljena pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. U sklopu rekonstrukcije uređene su i okolne podne površine pločnika te su izvedeni podzemni spremnici za otpad. Obnovljeni su i poslovni prostori uz istočni zid place te je rekonstruiran zid Gundulićevog ljetnikovca u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

 

Rekonstrukcijom gradske place dobiven i polivalentni prostor s različitim mogućnostima korištenja u poslijepodnevnim i večernjim satima.

lijevo
desno