REDU Održano predavanje o gospodarenju otpadom u kruzing turizmu

 

 

 

 

 

U sklopu projekta “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" u hotelu Hilton u ponedjeljak, 16. rujna održano je predavanje “Gospodarenje otpadom u kruzing turizmu te njegov utjecaj  na ozon”.

 

Na predavanju su sudjelovali pročelnica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, doc. dr. sc. Marijana Pećarević, voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik, dipl. ing. pom. Dario Barbarić i direktor Veterinarske stanice Gruda, dr. vet. med. Branko Širok. 

 

Pročelnica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević govorila je nešto više o gospodarenju otpadom u kruzing turizmu s naglaskom na utjecaj kruzera na ozon. Govoreći o otpadu s brodova, posebno kruzera, Pećarević je istaknula kako oni utječu na more, zrak i kopno, a otpad kruži u prirodi te ostavlja posljedice.

 

Dario Barbarić iz kao voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove prezentirao je gospodarenje otpadom s kruzera.

 

Prema izlaganju Daria Barbarića iz Lučke uprave Dubrovnik na području Lučke uprave Dubrovnik otpad se prihvaća i zbrinjava prema zakonskoj proceduri. Barbarić je istaknuo da postoji kriva percepcija da kruzeri imaju negativan utjecaj na okoliš. –„Oni dolaze iz reguliranog područja u kojemu se primjenjuju najsuvremeniji standardi iz sustava zaštite okoliša i svi bi se mogli ugledati na taj sustav koji je autonoman i neovisan o vanjskom okruženju“, kazao je. Zaključio je kako u Dubrovniku nisu zabilježeni incidenti po pitanju zagađenja.

 

Projekt “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" ukupno je vrijedan 1.386.980,00 kuna, od čega Europska unija putem Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sufinancira 1.178.933,00 kuna. Projekt predviđa niz aktivnosti koje će doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta i izgradnji svijesti građana grada Dubrovnika o važnosti gospodarenja komunalnog otpada.

 

Sadržaj publikacije isključiva je  odgovornost Grada Dubrovnika. 

 

lijevo
desno