Reakcija Grada Dubrovnika na otvoreno pismo dijela vijećnika liste Gradskog kotara Grad: Osluškujemo potrebe svih naših građana

Gradonačelnik

Stavovi Grada Dubrovnika i gradonačelnika Mata Frankovića na temu upravljanja javnim površinama poznati su, te su u javnosti jasno višestruko isticani i argumentirani, a vijećnici Vijeća Gradskog kotara Grad, jednako kao i sva zainteresirana javnost, svoje stavove i sugestije mogu iznijeti u javnoj raspravi na temu javnih površina.

 

Što se tiče produljenja vremena u kojem je dopušteno izvođenje glazbe na javnim površinama vrijedi ponoviti da se najavljene izmjene odnose na određeno vrijeme koje se podudara s trajanjem Dubrovačkih ljetnih igara. Naime, produljenjem vremena izvođenja glazbe na otvorenom do 00:30 sati tijekom trajanja Igara, Grad Dubrovnik daje podršku našoj najvažnijoj kulturnoj i identitetskoj manifestaciji.

 

Programe Dubrovačkih ljetnih igara posjećuju brojni naši sugrađani, pa tako i sugrađani koji su stanovnici povijesne jezgre, ali i posjetitelji. Svima njima su festivalski programi, između ostalih, razlog za posjet različitim lokacijama u Gradu i oko njega, odnosno zadržavanju u Gradu neko vrijeme prije, pa tako i nakon koncerata i predstava. Dakle, odluka o produljenju izvođenja glazbe za jedan sat potpora je najintenzivnijem kulturnom i turističkom dijelu ljetne sezone, a limitirana je vremenom u kalendaru na 47 festivalskih dana.

 

Ova odluka zasigurno ne poništava uvažavanje ičijeg mišljenja niti mijenja stav Grada Dubrovnika o važnosti života unutar zidina. Provedeno istraživanje javnog mnijenja vezano uz vremensko ograničenje puštanja glazbe na otvorenom i nova odluka nikako ne znače nepoštivanje naših sugrađana-stanovnika Grada, nego samo poštivanje i drugih sudionika, drugih sugrađana i njihovih mišljenja na način da se balansira u zadovoljavanju potreba svih dionika u društvenom i gospodarskom životu grada, što je uostalom i obaveza gradske administracije.

 

To nastojimo raditi tako da osluškujemo potrebe svih naših građana, pri tom imajući na umu da svi, posredno ili neposredno, živimo od turizma, da su nam svima važne Dubrovačke ljetne igre te da od svih unutar ove rasprave i odluke treba očekivati dozu razumijevanja i spremnosti na kompromise kako bi suživot bio moguć.