Radijska emisija o Orlandu OŠ Lapad izabrana za državnu smotru LiDraNo 2019.

Orlandova godina

Šest stotina godina od postavljanja stupa u čast vitezu Orlandu pred crkvom svetog Vlaha tema je koju je Osnovna škola Lapad izabrala za obradu u sklopu rada Radijske grupe u školskoj godini 2018./2019. što je rezultiralo izborom emisije „Lapadski đir – razgovori o Orlandu“ za sudjelovanje na Državnoj smotri LiDraNo 2019.



Već tradicionalno,  mozaička radijska emisija nosi naziv „Lapadski đir“ i svake godine odabire jednu temu, koju obrađuje s učenicima, koji se uče novinarskom i radijskom poslu, kao i samoj montaži.

 


Cijeli proces započinje početkom školske godine, razgovorima o aktualnim događanjima u školi i Gradu - svojevrsnim „sastankom redakcije“, kako bi i učenici stekli uvid kako se u novinarskim redakcijama raspravlja o mogućim temama na kojima će se raditi. Nakon što se prošlo kroz nekoliko mogućih ideja, iskristaliziralo se kako je 600. obljetnica podizanja stupa vitezu Orlandu najzanimljivija od svih tema koje su se imale u vidu i prionulo prikupljanju svih potrebnih informacija.



Sam proces rada s radijskom grupom podrazumijeva i učenje osnovnih novinarskih formi, osobito dijaloških radova poput: izjave, ankete, intervjua i razgovora.



Učenice koje su sudjelovale u lapadskim radijskim radionicama su Marija Kristić i Lucija Kaštelan (7.e), a kao sugovornike su izabrale; profesoricu povijesti Luciju Vujicu koja je govorila o povijesnim činjenicama o stvarnom vitezu Rolandu, ravnateljicu Nikolinu Soko koja je slušateljima približila sve aktivnosti koje OŠ Lapad priprema kako bi obilježila 600. Orlandovu obljetnicu i učenike prvih i petih razreda s kojima je snimljena anketa kako bi doznali što oni znaju o Orlandu. Također je osmišljen i izmišljeni razgovor s vitezom Orlandom koji je „iznio svoje doživljaje sa Straduna“.



Sam projekt Radijske grupe podrazumijeva i tehnički rad na montaži snimljenih materijala čime je zaokružen cijeli proces od izbora teme do konačnog tehnički pripremljenog materijala, što učenike koji sudjeluju u radu educira o cijelom procesu nastanka radijske emisije, od redakcijskog i uredničkog, preko novinarskog i voditeljskog do samog montažerskog posla.



Emisija je poslana na Gradsku smotru LiDraNo koja je održana 29. siječnja 2019. godine u Kazalištu Marina Držića te je predložena za Županijsku smotru.



Sljedeća razina smotre održana je 19. veljače kada je „Lapadski đir“ predložen za Državnu smotru koja će se održati od 25. do 29. ožujka.