Projekt City Changer Cargo Bike predstavljen učenicima OŠ Marin Getaldić

EU fondovi

Poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u istovaru tereta u gradovima, tzv. cargo prometu, glavni je cilj europskog projekta „City Changer Cargo Bike“, naučili su to učenici četvrtog razreda Osnovne škole Marina Getaldića na prezentaciji održanoj u petak u Lazaretima.

 

Tom prilikom učenicima su prezentirani nabavljeni teretni tricikli, kao i kratka prezentacija projektnih ciljeva, odnosno prednosti upotrebe inovativnih rješenja prijevoza i održive mobilnosti. Učenici su se upoznali s načinom rada ovakvog alternativnog tipa prijevoza koji je ekološki prihvatljivi s obzirom na emisiju CO2, smanjenu buke te gužve.

 

Naime, teretne tricikle koriste komunalna poduzeća  ˝Vrtlar Dubrovnik˝ i ˝Čistoća Dubrovnik˝, dok jedan tricikl koristi Grad Dubrovnik za svoje potrebe. Planirane rute ovog oblika prijevoza prvenstveno su na području pješačkih zona grada, kao što su povijesna gradska jezgra i šetnica u Lapadu.

 

Implementacija pilot projekta ukazuje da upotreba teretnih bicikla i tricikla u svrhu dostave olakšava svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima.

 

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu europskog programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna.

lijevo
desno