Projekt Alter Eco uspješno predstavljen u Valenciji

U španjolskoj Valenciji, na završnoj konferenciji gradskog projekta „Alter Eco - alternativne turističke strategije za povećanje lokalnog održivog razvoja turizma promicanjem mediteranskog identiteta“, od 11. do 12. srpnja 2019. godine sudjelovali su predstavnici Grada Dubrovnika i DURA-e: pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i more Grada Dubrovnika Marko Miljanić, viša savjetnica u DURA-i Nataša Mirić i viši savjetnik u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika Goran Cvjetinović.

 

Djelatnica DURA-e Nataša Mirić sudjelovala je u panelu na završnoj konferenciji projekta na temu „Diversifikacija ponude u Gradu Dubrovniku“. Projekt „Alter Eco“ bavi se problematikom pretjerane uporabe kulturnih i prirodnih resursa koji su dodatno opterećeni i neadekvatnom pratećom infrastrukturom. Stoga će se putem ICT tehnologija kroz pilot projekt mjeriti opterećenje glavnih žarišnih točaka na području Grada točnije stare gradske jezgre, a potom prikupljati podaci potrebni kako bi se te točke rasteretile i dobio uvid u preferencije kretanja posjetitelja. Pilot projekt Grada Dubrovnika je u skladu sa SMART CITY strategijom, projektom „Respect the City“ te će se pilot projekt uvrstit u Dubrovnik Card.

 

U projektu je bilo predviđeno šest pilota, a Grad Dubrovnik je jedan od njih. Kako bi ispunio navedeni specifični cilj, Grad Dubrovnik je u suradnji s DURA-om osmislio pilot projekt čiju okosnicu čini implementacija infrastrukture za besplatan pristup internetu unutar stare gradske jezgre te integracija sa postojećom Dubrovnik Card aplikacijom u svrhu praćenja kretanja turista i predlaganja novih ruta kretanja. S obzirom da je rasterećenje gužvi u gradskoj jezgri detektirano kao jedna od nužnih mjera u ostvarivanju održivog turizma u Gradu Dubrovniku, pilot projekt omogućuje upotrebu novih alata za potrebe preusmjeravanja turista s ovog područja na alternativne gradske atrakcije kako bi se protočnost ljudi povećala, rasteretile najopterećenije gradske lokacije te na taj način pridonijelo očuvanju, zaštiti ali i valorizaciji vrijednih kulturnih i prirodnih resursa.

 

Projekt je bio u trajanju od tri godine u vrijednosti od 17.200.000 kuna, dok je darovnica za Grad Dubrovnik iznosila 1.637.000,70 kuna. Nositelj projekta je Valencia, a ostali partneri na projektu su: Grad Dubrovnik, Malaga, Thessaloniki sveučilište, Sveučilište u Veneciji, Genova, Larnaca Famagusta district Cipar, South Aegean regija Grčka, Provence Alpes Cote d Azur FR, Sicilija. Projekt je financiran sredstvima europske unije - MED PROGRAMA 2014-2020.

 

lijevo
desno