Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2022.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 8. sjednici, održanoj 26. siječnja 2022. godine, donijelo je Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2022.

 

Programom se planira, pored sredstava iz državnog proračuna za decentralizirane funkcije osnovnog školstva, financiranje širih javnih potreba, koje se alimentiraju iz izvornih prihoda Grada Dubrovnika kao što su produženi boravak, pomoćnici u nastavi, školski sport, stručno razvojne službe, dodjela obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, subvencija troškova pripreme za državnu maturu, sufinanciranje nabave udžbenika učenicima srednjih škola, stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata te investiranje u objekte i opremu osnovnih škola.

 

Najvažnije kapitalno ulaganje u oblasti školstva u 2022. godini je adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića. Naime, škola trenutno radi na dvije lokacije: u zgradi Gimnazije Dubrovnik te u zgradi Područne škole Centar. S ciljem prelaska svih odjela škole u povijesnu jezgru te jednosmjenski rad, Grad Dubrovnik je sklopio ugovor s Dubrovačkom biskupijom o korištenju zgrade u Ulici Ilije Sarake 7. za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića. Grad Dubrovnik je financirao izradu idejnog rješenja adaptacije zgrade za potrebe škole i ishodio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, izrađena je novelacija projekta prema kojem bi se u zgradu u Ulici Ilije Sarake smjestila prva tri razredna odjela ove škole, dok bi se četvrti razred te zajedno s predmetnom nastavom smjestili u zgradu Područne škole Centar, koju također treba renovirati. Svi troškovi adaptacije zgrada za potrebe Osnovne škole škole Marina Getaldića financirat će se dobrotvornom donacijom zaklade Caboga Stiftung. Za ovaj je projekt u gradskom proračunu za 2022. godinu osigurano 11.209.800,00 kuna.

 

Za projekt dogradnje i nadogradnje Osnovne škole Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole.

 

U 2022. godini nastavit će se s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola: Osnovne škole Mokošica i Osnovne škole Marina Držića (škole za djecu s posebnim programom), za koje su u proračunu Grada Dubrovnika osigurana inicijalna sredstva.