Program javnih potreba u predškolskom odgoju za 2022. godinu

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 8. sjednici, održanoj 26. siječnja 2022. godine, usvojilo je Program javnih potreba u predškolskom odgoju za 2022. godinu.

 

Programom se planira sufinanciranje dvaju javnih ustanova kojima je osnivač Grad Dubrovnik (Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtić Pčelica), triju privatnih dječjih vrtića (Petar Pan, Calimero i Bubamara) te programa predškolskog odgoja za djecu s poteškoćama u razvoju pri Osnovnoj školi Marina Držića.

 

Po prvi put nakon niza godina predškolske ustanove Grada Dubrovnika nisu uspjele primiti svu prijavljenu djecu, a pošto se upisi obavljaju kontinuirano, lista čekanja, na kojoj se nalaze djeca iz obje predškolske ustanove, izrazito je promjenljiva. Na dan 31. prosinca 2021. na listi čekanja nalazilo se 83 djece, od čega 52 djece zaposlenih roditelja. Stoga Grad Dubrovnik pored postojećih iznalazi i nova rješenja za smještaj u jaslice i dječje vrtiće.

 

Na području Grada Dubrovnika predviđa se gradnja novih objekata dječjih vrtića ili uključivanja postojećih objekata na kojima postoji mogućnost prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, u suglasju s prostornim planovima Grada Dubrovnika.

 

U izradi je glavni projekt dječjeg vrtića u Komolcu. Ishođenje građevinske dozvole za gradnju vrtića očekuje se u prvom tromjesečju 2022. S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici ishođena je građevinska dozvola. Dogradnjom i nadogradnjom Dječjeg vrtića Pčelica dobit će se 15 novih odgojnih skupina, 9 jasličkih i 6 vrtićkih. Gradnja dječjih vrtića u Komolcu i Mokošici kandidirat će se za financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na urbanom području Dubrovnika.