OSNAŽIVANJE KULTURNE SURADNJE Delegacija Grada Veszpréma na prijemu u Gradu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju dubrovačkog Gradskog vijeća Katarina Doršner primili su danas u Maloj vijećnici delegaciju Grada Veszpréma.

 

Izaslanstvo mađarskog grada boravi u Dubrovniku povodom 9. izdanja Good Food Festivala, gdje su ovog četvrtka na terasi Hotela Royal Neptun građanima i posjetiteljima prezentirali najbolje vinske sorte iz regije Veszprém-Balaton kao i tradicionalne mađarske specijalitete.

 

Na danas održanom sastanku zamjenica Tepšić prvotno je uputila dobrodošlicu predstavnicima  Veszpréma istaknuvši kako je njihovo sudjelovanje na omiljenom gastronomskom događanju dokaz želje i težnje za osnaživanjem partnerstva u raznim područjima, a osobito suradnje u pogledu gastronomije, umjetnosti i kulture.  

 

Zamjenica Tepšić je sudionicima sastanka predstavila brojne aktivnosti koje gradska uprava Grada Dubrovnika svakodnevno provodi kroz strateški projekt „Poštujmo Grad“ temeljen na održivom razvoju i odgovornom upravljanju resursima u destinaciji, stavljajući u središte kvalitetu života stanovnika i nezaboravno iskustvo posjetitelja. Naglasila je kako je Dubrovnik napravio značajan iskorak kroz protekle godine uspješno plasirajući i implementirajući niz inovativnih mjera i rješenja, koje su danas prepoznate i od strane međunarodne stručne javnosti poput krovnog međunarodnog udruženja cruise industrije (CLIA) i Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC).  Dotaknula se i sve većeg interesa uglednih filmskih produkcija za snimanjem serija i filmova upravo u Dubrovniku čime se, kako je kazala,  razvija jedna nova priča dubrovačkog turizma, najveće privredne grane.

 

Delegacija Grada Veszpréma zahvalila je predstavnicama Grada Dubrovnika na izdvojenom vremenu za današnji susret. Iskazali su zadovoljstvo pokrenutom inicijativom veleposlanstava Hrvatske i Mađarske te počasne konzulice Mađarske u Dubrovniku Katije Bakije za povezivanjem kulturnih odredišta koji dijele sličnu lokalnu politiku s ciljem promocije svekolike kulturne, povijesne i prirodne baštine. Usto, pobliže su zamjenici Tepšić i predsjednici Odbora za međunarodnu suradnju Doršner predočili programe, projekte i aktivnosti zahvaljujući kojima je Veszprém  jedan od tri grada odabrana za Europsku prijestolnicu kulture u 2023. godini.  Tim su povodom uputili poziv delegaciji Dubrovnika za službenim posjetom Veszprému te gostovanju Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji bi u idućoj godini nastupio u koncertnoj dvorani Hangvilla.

 

Na samom kraju, usuglasili su se, kako je u narednom razdoblju potrebno održavati dobre međunarodne odnose, poglavito zbog situacije i zbivanja na istoku Europe kako bi se očuvao mir i stabilnost među državama.

 

Vrijedi za podsjetiti kako su Dani mađarske kulture u Dubrovniku prethodno održani već 2015. i 2017. godine, a organizirani su u suradnji Mađarskog konzulata u Dubrovniku i Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu. Događaji su to koji su objedinili izložbe istaknutih suvremenih mađarskih slikara, koncerte mađarskih glazbenih sastava te Večeri mađarske književnosti i gastronomije. 

lijevo
desno