Prijem izaslanstva jedrenjaka Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primili su danas izaslanstvo broda Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana.

 

Izaslanstvo ovog jedinstvenog školskog jedrenjaka predvodio je kapetan korvete i zapovjednik broda Issa Saleem Mohammed Al-Jahwari, a u njegovoj pratnji bili su i zamjenik zapovjednika, po činu također kapetan korvete Mohammed Said Mohammed Al Maqbali, poručnik bojnog broda i navigacijski časnik Ahmed Abdullah Fadhil Al-Mamari te kapetan korvete Josip Čubrić, predstavnik Hrvatske ratne mornarice.

 

Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Mato Franković je zapovjednika broda i njegove suradnike upoznao s poviješću Dubrovnika istaknuvši uspjehe Dubrovačke Republike u diplomaciji, trgovini i pomorstvu. Pritom se osvrnuo i na značajnu obljetnicu 750 godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta. Zapovjednik Al-Jahwari zahvalio je na dobrodošlici u Dubrovnik te je predstavio gradonačelniku potankosti oko povijesti broda, njegove opreme i osnovne funkcije.

 

Naime, omanski jedrenjak „Shabab Oman II“ služi za obuku kadeta. Stalna posada broda broji 54 člana, dok polaznici tromjesečne obuke navigacije i jedrenja te srodnih vještina i znanja, njih tridesetak, dolaze iz cijelog svijeta. Brod je dug 87 metara, raspolaže s 29 jedara, a u luku Gruž uplovio je u utorak te je dva dana bio otvoren za posjete zainteresirane javnosti.

 

Shabab Oman II izgrađen je 2013. godine, a već iduće godine zamijenio je prethodni brod istog imena i jednake namjene. Brod je od 1979. godine u diplomatskoj misiji upoznavanja i kulturnog povezivanja te otvaranja različitih mogućnosti suradnje. 

 

lijevo
desno