Predstavnici Grada Dubrovnika i Društva Naša djeca Dubrovnik na 13. susretu gradova i općina prijatelja djece u Varaždinu

Na 13. susretu gradova i općina prijatelja djece, koji se održao 8. lipnja u Varaždinu, sudjelovali su predstavnici Društva Naša djeca Dubrovnik: dječja gradonačelnica Karmen Begić, članica Dječjeg Gradskog vijeća Zoe Tolj i mentorica Dječjeg gradskog vijeća Maja Papac te zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Miho Katičić.

 

Tema ovogodišnjeg susreta bila je "Ekologija, održivi razvoj, gradovi i općine kao pokretači razvoja". Za djecu su bile organizirane ekološke radionice, dok su odrasli sudionici Susreta sudjelovali u panel diskusiji na zadanu temu i iznosili primjere dobre prakse iz svojih gradova. Sudionike Susreta prigodnim je obraćanjem pozdravila ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak.

 

Grad Dubrovnik je pristupio akciji "Gradovi i općine prijatelji djece" 25. travnja 2000, a titula "Grad Dubrovnik prijatelj djece" dodijeljena je Gradu Dubrovniku 4. veljače 2006., priznanje koje se dodijeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece te prihvaćaju načela Konvencije UN o pravima djeteta. Kako bi postao "grad prijatelj djece", Grad Dubrovnik morao je udovoljiti zahtjevnim kriterijima u deset područja skrbi za djecu. Grad Dubrovnik je nastavio provoditi postojeće programe te je uvodio nove programe i projekte za djecu i s djecom, kao što su "Forum mladih" i "Društvena infrastruktura za djecu i mlade".

 

Projekt "Grad Dubrovnik prijatelj djece" s jedne strane simbolizira zajedništvo djece i Grada, a s druge strane upućuje na interakciju i partnerstvo. Tom prilikom se naglašava skrb Grada za dobrobit djece, pritom poštujući njihova prava da utječu na planove i aktivnosti koje se tiču kvalitete života.

 

lijevo
desno