Predstavljen projekt "Za učenje spremni" za djecu s teškoćama u razvoju

Projekt „Za učenje spremni“ udruga Poseban prijatelj i Visoki jablani koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavljen je na konferenciji za medije na kojemu su sudjelovale provoditeljice, Dženita Lazarević i Silva Capurso te vanjske suradnice, doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar, izv. prof. dr. sc Snježana Sekušak – Galešev i doc. dr. sc. Blaženka Brozović. U ime Grada Dubrovnika nazočili su  zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Projekt ima za cilj poticanje perceptivno-motoričkih sposobnosti i socijalne adaptacije za 50 djece predškolske dobi iz dubrovačkih vrtića s teškoćama u razvoju za pohađanje osnovnoškolske nastave, kao i smanjenje broja odgoda upisa u prvi razred osnovne škole na području Grada Dubrovnika. U projekt koji bi trebao biti realiziran do kraja kolovoza 2022. godine biti će uključeni vrtići Pčelica i Palčica te osnovne škole Montovjerna i Lapad s 50 djece, a ciljna skupina su djeca predškolske dobi, od pet do osam godina.

 

Zamjenica Tepšić se ovom prilikom zahvalila svim suradnicima i partnerima, kao i školama i vrtićima koji su odlučili sudjelovati u ovom značajnom projektu.   

 

- Sve što se tiče djece, a posebno djece s teškoćama je iznimno važno i zahtjevno. Zadnjih godina se Grad jako trudi napraviti sve što može i što je u skladu sa zakonskim i financijskim mogućnostima kako bi poboljšali status djece s teškoćama i njihovih roditelja te tako im omogućili kvalitetno školovanje i život. Ovaj projekt donosi dodatnu razinu pristupu djeci i pomaganje da se oni što bolje uključe odmah u školovanje te pokazuje koliko je sustavan pristup tim problemima bitan - rekla je zamjenica Tepšić te istaknula kako je krajnji cilj izgradnja Centra za pružanje usluga u zajednici. 

 

Pročelnik Brčić je naglasio da je Grad Dubrovnik krenuo s novim projektima nakon što je završio prvi četverogodišnji ciklus pomoćnika u nastavi tako da je trenutno angažirano 52 pomoćnika za 57 djece u osnovnim školama grada Dubrovnika te 33 pomoćnika za djecu u našim predškolskim ustanovama, i to 25 pomoćnika u dječjem vrtiću Dubrovnik, odnosno osam pomoćnika u dječjem vrtiću Pčelica. Osim toga, u 2021./2022. godini su osigurana i dva edukatora-rehabilitatora za osnovne škole Lapad i Montovjerna.

 

- Prošle godine smo u osnovnoj školi Lapad otvorili odjel djelomične integracije i u ovom odjelu imamo pet učenika. To je druga škola kojoj je Grad Dubrovnik osnivač koja ima taj odjel, a želimo da i u drugim školama kada se za to steknu uvjeti imamo takve odjele – rekao je pročelnik Brčić i izrazio želju da se po uzoru na škole i u vrtićima omoguće odjeli djelomične integracije.  

 

- Želimo da samo ona djeca koja imaju zaista najtežu dijagnozu budu u školi za djecu s posebnim potrebama, a da sva djeca koja imaju blažu sliku budu uključena u redovan rad dječjih vrtića. Za to je potrebno stvoriti prostorne uvjete i mogućnost trećeg odgojitelja i na tome radimo. Pripremamo sve da od iduće školske godine imamo i odgojno obrazovne skupine u kojima će biti i djeca s teškoćama u razvoju, zajedno sa svojim kolegama, koji će imati mogućnost u datom trenutku prema njihovim potrebama odvojiti se od te skupine i dobiti svu pomoć koja im treba. To je naša obveza. Imamo velikih problema jer su liste čekanja po prvi put nakon nekoliko godina duge, ali radimo na tome", kazao je Brčić.

lijevo
desno