Predstavljen projekt DuSTEM vrijedan 2,66 milijuna kuna

U Centru za mlade Dubrovnik predstavljen je 16. srpnja projekt DuSTEM vrijedan 2.660.083,07 kuna. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima, 85% iz Europskog socijalnog fonda te 15% iz Državnog proračuna. Preko 50% ukupnih sredstava odnosi se na najmodeniju opremu u STEM području.

 

Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, dok su projektni partneri Sveučilište u Dubrovniku, Univerzalni istraživački institut, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura te suradnici na projektu Modelarski institut Nave Dumins, Društvo modelara Argosy, Aeroklub Nimbus i Maritimo Recycling. 

 

Projekt DuSTEM provodit će se dvije godine kroz brojne manifestacije, radionice i edukacije za djecu i mlade poput Kluba mladih znanstvnika, Bioelektronike akademije, STEM igraonica, Festivala DuSTEM, radionica o plastici u moru i recikliranju, radionica robotike i programiranja, manifestacije Robo.Du.Day, ljetne škole brodogradnje, radionica aeronautike, 3D printanja, skeniranja i modeliranja pa do radionica o obnovljivim izvorima energije te proširene stvarnosti (VR i hologrami), Arduino i Rasperry Pi.

 

Projekt je prezentirao tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica, dok su o značenju projekta za popularizaciju STEM područja i profiliranje novih stručnjaka u ovom području govorili predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Ljubo Nikolić, pročelnik Odjela ze elektroniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovnku Mario Miličević i direktor Univerzalnog istraživačkog instituta Đino Šutić. Svi sudionici predstavljanja istakli su izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom, poglavito na uređenju i opremanju Centra za mlade Dubrovnik, bez kojega se ne bi mogao ostvariti ovako zahtjevan projekt.

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić čestitala je Zajednici Tehničke kulture Grada Dubrovnika te partnerima i suradnicima na ostvarenju ovog vrijednog projekta, zahvalivši svim sudionicima što su prepoznali doprinos Grada Dubrovnika razvoju tehničke kulture i ulaganje u razvoj potencijala djece i mladih kroz Centar za mlade i partnerstvo s udurgama civilnog društva iz oblasti tehničke kulture.

lijevo
desno