Predstavljen pretprogram jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u subotu, 2. veljače u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Svoju podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, zamjenica župana.

 

Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, naredne će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici Mitovi grada.

 

-“Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma”. uvodno je naglasila intendantica Dora Ruždjak Podolski.

 

-“Dubrovačke ljetne igre prošle godine su započele proces osuvremenjivanja, ali zadržavajući pritom sve prepoznatljive elemente tradicije koju Dubrovčani, ali naravno ne i samo oni, toliko štuju i do koje drže. Vodstvo i umjetnički tim Igara prošle su nam godine dokazali da jedno ne isključuje drugo, odnosno da su promjene moguće bez gubitka identiteta i prepoznatljivosti”, rekla je, između ostalog, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić poručivši: “Naviknuti samo na najbolje, i ove godine u jubilarnoj festivalskoj sezoni, u godini kada Dubrovnik slavi baštinu, očekujemo isto, želeći cijelom timu uspješnu sezonu uz poruku da će Grad Dubrovnik, kao i do sada, čvrsto stajati uz svoj festival i svoju ustanovu.”

 

-“Program i financijski plan 70. Igara koji iznosi 17,8 milijuna kuna usvojeni su jednoglasno na sjednici Vijeća održanoj 28. siječnja u Ministarstvu kulture. Proračun je za 5 milijuna kuna veći od lanjskog plana, naime plan proračuna u veljači 2018. za 69. Igre iznosio je 12,8 milijuna kuna. Za ovo značajno povećanje zahvaljujemo prvenstveno Gradu Dubrovniku koji je osigurao ukupno 6,5 milijuna kuna programskih sredstava što je 103% više u odnosu na lani. Budžet je uvećan i za 700.000 kn sredstava iz europskih fondova koje su Igre dobile za projekte  „Future Epics“ i „Port of Dreamers“. Na povećanje je utjecao i prihod od vlastitih sredstava zahvaljujući donaciji zaklade Kaboga kao i brojnim sponzorima poput Mastercarda, Hrvatske elektroprivrede, Tele 2 i drugih”, kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

 

Sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u srijedu, 10. srpnja 2019. ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je zasigurno jedan od najboljih europskih orkestara, i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.

 

Više o programu 70. Igara pročitajte OVDJE.