Predstavljen novi prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi – do milijun kuna više za najranjivije skupine

Kvaliteta života

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić danas su u Velikoj vijećnici predstavili novi prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi o kojoj će zainteresirana javnost imati priliku raspravljati na Javnom savjetovanju koje započinje u ponedjeljak 1. kolovoza 2022.  

 

Na predstavljanju su istaknute ključne stavke prijedloga Odluke o socijalnoj skrbi usmjerene prema korisnicima mjera socijalnog programa, za koje je u 2023. iz Proračuna prema prijedlogu predviđeno povećanje izdavanja, u iznosu od 750 tisuća do milijun kuna više nego u tekućoj godini.

 

Gradonačelnik Franković izdvojio je najvažnije stavke koje će dodatno poboljšati kvalitetu života najranjivijih skupina, a koje se u prvom redu odnose na povećanje cenzusa dodataka na mirovinu umirovljenicima kao i korisnicima prava na jednokratnu novčanu naknadu.

 

“Ono što na početku želim istaknuti u kontekstu financijskih efekata Odluke jest da će doći prvenstveno do povećanja dodataka našim umirovljenicima. Dakle, prijedlog Odluke sadrži povećanje mjesečnog novčanog iznosa dodatka na mirovinu s dosadašnjih 200 na 300 kuna. Također, iznimno je bitno i povećanje cenzusa za ostvarivanje mjesečnog dodatka. Cenzus mijenjamo sa 1.800 na dvije tisuće kuna, odnosno sa dvije tisuće i jedne kune na 2.200 kuna, to je onaj cenzus gdje se dobiva četristo kuna dva puta godišnje te u konačnici sa 2.201 na 2.500 kuna isto tako dva puta godišnje po tristo kuna. Umirovljenici čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi iznos od 2.000 kuna, a čije su socijalne prilike posebno otegotne sukladno sadržaju Odluke ostvaruju uvećani dodatak od 500 kuna”, istaknuo je gradonačelnik Franković u obrazloženju izmjena koje donosio novi prijedlog odluke.

 

Navedena Odluka sadržava i povećanja cenzusa unutar mjere „Pravo na jednokratnu novčanu pomoć“. Tako će za dvočlano kućanstvo doći do izmjena cenzusa s 2.800 kuna na 4.000 kuna. Za tročlano kućanstvo cenzus se povećava s 3.800 kuna na 5.200 kuna, dok se za obitelj s četiri člana cenzus mijenja s 5.200 na 6.500 kuna. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 875 kuna, umjesto dosadašnjih 500 kuna.

 

“Ono što mi zapravo očekujemo nakon Javnog savjetovanja, rasprave i rješavanja eventualnih primjedbi jest usvajanje ove Odluke i onda naravno primjenu iste sukladno novim standardima i uvećanim financijskim primanjima nego što je to bilo u prošloj. Vjerujem da će u konačnici Odluka zaživjeti s predviđenim izmjenama Zakona. Mislim da će Grad Dubrovnik još jednom pokazati socijalnu osjetljivost prema najranjivijim socijalnim skupinama upravo zato i idemo u izmjenu Odluke”, zaključno je kazao gradonačelnik Franković.

 

Pročelnik Brčić detaljnije je opisao cjelokupni sadržaj Odluke kao i izmjene do kojih će doći, naglasivši kako je sukladno Zakonu u socijalnoj skrbi u tijeku revizija svih korisnika mjera socijalnog programa koje se prvenstveno odnosi na ispitivanje i provjeru prava i životnih standarda sadašnjih korisnika, ali i onih novih kojih trebaju ispuniti uvjete i odredbe kako bi u konačnici ostvarili pravo na primanje novčane naknade.  

 

Izmjene mjera predviđene Zakonom počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2023., dok će nadstandard koji pruža Grad Dubrovnik ući u primjenu od 1. ožujka 2023. nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću.

lijevo
desno