Predstavljanje rezultata projekta 'Gdje je tezoro? - Upoznavanje s opusom Marina Držića'

Evaluacija projekta ''Gdje je tezoro? - Upoznavanje s opusom Marina Držića'', koji je realiziran tijekom školske godine 2022./2023. u šestim i sedmim razredima gradskih osnovnih škola, predstavljen je sinoć u prostorima OŠ Montovjerna.

 

Nositelj projekta je Dom Marina Držića, koji se na ovaj način uključio u program osnaživanja i institucionalnog poticanja čitanja u sustavu obrazovanja, a izvoditeljice su izv. prof. dr. sc. Katja Bakija sa Sveučilišta u Dubrovniku i Marija Konsuo, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

 

Naime u okviru nacionalne strategije poticanja čitanja Republike Hrvatske, pod sloganom 'Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!' u razdoblju od 2017. do 2022. g. provodili su se projekti i radionice kako bi se doprinijelo razvoju kulture čitanja.

 

Evaluacija projekta predstavljena je ravnateljicama škola i profesoricama hrvatskog jezika i književnosti u školama gdje se projekt provodio, a predstavljanju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Tijekom provedbe projekta u svim razredima održano je uvodno predavanje i interaktivna radionica vezana uz Držićevu komediju Skup. U sklopu edukativnog predavanja sudionici su čuli temeljne informacije o životu i djelu Marina Držića, čitali su se izabrani fragmenti iz njegovih najpoznatijih djela (Tirena, Dundo Maroje, Novela od Stanca), a u drugom djelu kroz interaktivni pristup analizirala se komedija Skup. Po završetku projekta među sudionicima je proveden anonimni anketni upitnik o čitateljskim navikama učenika, interesu za čitanje, razini poznavanja dubrovačke književnosti i Držićeva djela te zanimanju za dubrovačku književnu baštinu.

 

Projektom se željelo približiti djela Marina Držića mlađoj čitateljskoj publici i ujedno potaknuti zanimanje za čitanje i osnažiti razvijanje čitateljskih kompetencija te stvoriti uvjete za upoznavanje Držićevog jedinstvenog književnog opusa kako bi se na taj način afirmirala, promicala i popularizirala hrvatska renesansna književna baštine i to kroz djelo jednog od najvećih hrvatskih književnika, Dubrovčanina Marina Držića.

lijevo
desno