U srijedu predstavljanje knjige „Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa“

 

U suradnji Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela – Hrvatske grupe, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Umjetničke galerije Dubrovnik, u srijedu 15. studenog 2023. s početkom u 19 sati, u Umjetničkoj galeriji održati će se predstavljanje knjige „Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa“.

 

Knjigu će prezentirati urednice Mirta Pavić i Slađana Latinović, ispred Hrvatske grupe  Žana Matulić Bilač, recenzent dr.sc. Denis Vokić uz pozdravni govor ravnatelja Umjetničke galerije Tonka Smokvine. 

 

Usto, predstavljanje će pratiti panel-diskusija na temu Izazovi i mogućnosti primjene protupotresnih mjera u sustav zaštite pokretne baštine.

 

Naime, jedna od šest strateških aktivnosti Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „ Starim gradom Dubrovnikom“ jest upravo upravljanje rizicima. U kontekstu navedenog i u cilju ublažavanja potencijalnih rizika i razvoja uspješnog sustava odgovora u slučaju aktivacije rizika, važna je edukacija javnosti i spremnost na rizike. 

 

Stručni vodič u budućnosti će poslužiti će kao izvor jednostavnih rješenja koja mogu poslužiti u cilju preventivne zaštite pokretne baštine od potresa. Također, navesti će stručnu javnost na širenje svijesti o neposrednim rizicima za muzejsku građu i potrebi preventivnog djelovanja kako bi ona postala znatno sigurnija i otpornija.