Predsjednik Vlade u obilasku gradilišta OŠ Montovjerna, Studentskog doma i zgrade Državnog arhiva

Grad ZA djecu
Grad ZA učenike i studente
Kvaliteta života

Za vrijeme boravka u Dubrovniku povodom Feste sv. Valaha i Dana Grada Dubrovnika, u subotu, 2. veljače predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišli su gradilišta Studentskog doma i osnovne škole Montovjerna te nedavno završenu zgradu Državnog arhiva.

 

Radovi na izgradnji područne škole Montovjerna započeli su u siječnju, a nakon što je završena energetska obnova OŠ Lapad kao matične škole. Radi se o projektu rekonstrukcije objekta tzv. stare žute zgrade s dogradnjom i nadogradnjom, iako se u pravilu radi iz temelja, što ovu investiciju vrijednu 50 milijuna kuna čini prvim takvim ozbiljnim kapitalnim projektom u obrazovanju od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

Izgradnja Studentskog doma infrastrukturna je komponenta koja je do sada kronično nedostajala jer će Dubrovnik izgradnjom Doma postati još poželjnije mjesto stjecanja formalnog obrazovanja za brojne hrvatske studente i one koji dolaze iz inozemstva. Temeljem potpisanog sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku, Grad Dubrovnik obvezao se izgradnju Doma sufinancirati s iznosom do 30.000.000,00 kuna. U proračunu za 2019. godinu planiraju se sredstva za sufinanciranje nastavka gradnje Doma u iznosu od 17.000.000,00 kuna.

 

Predsjednik Vlade s ministrima i suradnicima te gradonačelnikom Frankovićem i njegovim suradnicima obišao je i Državni arhiv, za koji je, završetkom obnove bivše austrougarske vojarne 19. stoljeća, osiguran novi prostor po najvišim standardima arhivske struke. 

 

Sukladno dodatku sporazuma iz 2006. godine između Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Državnog arhiva u Dubrovniku i Grada Dubrovnika za adaptaciju, rekonstrukciju, dogradnju i opremanje prostora ex-vojarne u Gružu (čest.zgr. 423/2 i dio čest.zgr. 423/1) Grad Dubrovnik osigurao je 14 milijuna kuna, dok je Ministarstvo kulture za potrebe opremanja u investiciji sudjelovalo sa 6 milijuna kuna. Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojio je 600 tisuća kuna.

 

Za realizaciju navedenog projekta u razdoblju od 2007. do 2012. godine utrošeno je 30 milijuna kuna, od kojeg iznosa je Grad Dubrovnik osigurao 20, a Ministarstvo kulture 10 milijuna kuna. 

 

Otvoren dječji vrtić Palčica: Što je grad bez djece?

 

lijevo
desno