POTPORE GRADA ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST OBITELJSKIH KUĆA - Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju fotonaponskih sunčevih modula, u 2024. potpore i za opremu

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je u Velikoj vijećnici uručio ugovore za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama. Tom prilikom iskazao je zadovoljstvo činjenicom što po prvi puta uručuje ugovore koji donose posve drugačiju dimenziju ulaganja u poboljšanje kvalitete života stanovnika Dubrovnika.

 

“Osim što kroz različite aktivnosti i projekte potičemo lokalno stanovništvo na veći angažman po pitanju održivosti i energetske neovisnosti, instalacija i ugradnja fotonaponskih sunčevih modula na kućama u našem gradu, dovodi i zasigurno će dovesti do iskorištavanja svekolikih potencijala s naglaskom na prirodne resurse. Ovakva održiva rješenja, ključna su za budućnost, uštedu energije ali i financijskih sredstava te što je najvažnije,  veću energetsku samodostatnost kućanstava. Ovo je tek početak u pogledu mjera poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koje će se nadamo  nastaviti i potaknuti zainteresiranost naših građana”, kazao je u ovoj prilici gradonačelnik Franković.

 

Na objavljeni Javni poziv Grada koji je bio otvoren od 10. lipnja 2023. pa do 8. listopada 2023. godine, odazvalo se dvadeset prijavitelja, od kojih je dvanaest prijava u potpunosti ispunilo sve propisane kriterije te će im biti uplaćena bespovratna sredstva u iznosu od 6.867 EUR-a.

 

Mjera poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama provest će se u dva dijela - sufinanciranjem troškova izrade projektne dokumentacije i kroz sufinanciranje troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula do 10 kW  u 2024. godini, a sve u svrhu povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima, poboljšanja energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika, te smanjenja emisije stakleničkog plina CO2. Sukladno iskazanom interesu građana, u projekciji za 2024. godinu za provođenje mjere nabave i ugradnje fotonaponskih sunčevih modula planiran je iznos od 364.988 eura.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik donio je ove godine i Pravilnik za provedbu ovih mjera, a nastavno na Zaključak Gradskog vijeća koncem prošle godine o usvajanju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Dubrovnika za razdoblje 2022. - 2024., kojim je utvrđena trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika.

 

Početkom 2024. godine Grad planira objaviti novi Javni poziv kojim će uputiti poziv za sve zainteresirane građane da se prijave na mjeru poticanja sufinanciranja bespovratnim sredstvima za nabavu i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama. 

lijevo
desno