Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Nakon što je Gradu Dubrovniku za projekt „Rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Osnovne škole Mokošica“ odobren 100 postotni iznos troškova, odnosno 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, popisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

 

Za ovaj kapitalni projekt, čijom će se realizacijom ostvariti preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave u svim školama Grada Dubrovnika, ugovor su potpisali  gradonačelnik Mato Franković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

 

Planirana je dogradnja potpuno nove zgrade na mjestu postojećeg vanjskog igrališta, koje se nalazi istočno od glavne školske zgrade i dvorane. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega slijedi javni natječaj za odabir izvođača. Završetkom dvosmjerne spojne ceste Tamarić, čija je izgradnja u tijeku, omogućit će se izvođenje radova na novoj školi, a kasnije i lakša kolna komunikaciju do škole te uvođenje autobusne linije.

 

Podsjetimo, u šest godina mandata ove gradske uprave u sustav osnovnoškolskog obrazovanja uloženo je 20 milijuna eura, otvorene su dvije nove škole, energetski su obnovljene tri škole te su provedena značajna ulaganja u čitav sustav. Osiguranje uvjeta za odvijanje nastave u jednoj smjeni primarni je strateški cilj ove gradske uprave. Prethodno je to omogućeno za učenike OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri gdje je prošle godine otvorena nova školska zgrada, a tri godine prije i za učenike nove škole Montovjerna.

 

 

Više o projektu:

Rekonstrukcijom i dogradnjom osigurat će se kapaciteti za 18 novih učionica s pratećim kabinetima, polivalentnim prostorom, sanitarnim, tehničkim i gospodarskim prostorima, uredima za administraciju, zbornicom, knjižnicom i vanjskim igralištem na krovu, sve dimenzionirano prema Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u RH. Također, izgradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole. Prema projekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2026./2027. predviđen je upis 952 učenika u OŠ Mokošica čime će ova škola, kao posljednja gradska škola, preći u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni.