Dodjelom nagrada najuspješnijima završen projekt "Poduzetništvo u osnovnim školama"

Na prigodnoj svečanosti u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, održanoj 23. listopada, dodijeljene su nagrade najuspješnijima u projektu “Poduzetništvo u osnovnim školama”. Projekt su početkom rujna pokrenuli Dubrovačka razvojna agencija i Grad Dubrovnik s ciljem poticanja poduzetničkog razmišljanja djece osnovnoškolskog uzrasta. Za sudjelovanje u projektu prijavilo se 105 učenika sedmih i osmih razreda iz sedam dubrovačkih osnovnih škola. Formirano je 29 timova koji su razvijali poduzetničke ideje te se natjecali za najbolje razrađenu ideju.

 

U ime Grada Dubrovnika učenike, mentore i ravnatelje škola pozdravio je zamjenik pročelnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, koji je čestitao najuspješnijima i pohvalio sve sudionike projekta, istaknuvši kao pozitivne primjere i uzore mlade poduzetnike i inovatore okupljene na platformi Centra za mlade Dubrovnik i New European Bauhaus (NEB) u prostoru bivše Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP).

 

U ime glavnog organizatora projekta, nazočne je pozdravila predsjednica uprave DURA-e Ana Marija Pilato Krile, koja je predstavnicima svih sedam gradskih osnovnih škola uručila zahvalnice za sudjelovanje na projektu.

 

Prvo mjesto je osvojio tim pod nazivom „Sweet Corner“ s projektnom idejom proizvodnje i prodaje slastica. Pobjednički tim čine Andrea Đurović, Lucija Violić, Mara Čerjan i Lucija iz Osnovne škole Marina Držića.

 

Drugo mjesto je osvojio tim „Capra di Ragusa“ s idejom proizvodnje, distribucije i prodaje kozjeg sira pripravljenog na tradicionalan način uz korištenje prirodnih dodataka s dubrovačkog područja. Nositelji druge nagrade su  Orsat Cvjetinović, Dorian Stanković, Teo Spajić i Patrick Mrkić, učenici 8b razreda Osnovne škole Ivana Gundulića.

 

Treće mjesto osvojio je tim „Croatian sparks“ za razradu ideje proizvodnje i prodaje svijeća, koje imaju i svojstva sapuna. Treću su nagradu zaslužile Dora Prcela, Dora Tomičić i Lucija Carić, učenice 7a razreda Osnovne škole Marina Getaldića.

 

Smisao projekta „Poduzetništvo u osnovnoj školi“ je stjecanje novih vještina kroz praksu i njihova primjena u razradi proizvoda ili usluga. Kroz praktično iskustvo učenici imaju mogućnost prepoznati čimbenike koji dovode do uspjeha na tržištu.

 

Tijekom ovog projekta DURA je organizirala sedam radionica pod nazivom „Razvoj poduzetničke ideje” u svakoj pojedinoj školi. Učenici su se upoznali s načinom razrade poduzetničke ideje kroz metodologiju „Platno poslovnog modela“, gdje su kroz praktičan primjer dobili pojašnjenje svojih zadataka. Nakon završenih radionica učenici su imali dva tjedna za primjenu naučenog na svom primjeru. Uslijedio je sastanak s mentoricom koji im je pružila povratne informacije na napravljeni nacrt. Prema smjernicama mentorice svaki tim je nastavio razvijati svoju ideju te u konačnici pripremio prezentaciju svoje projektne ideje.

 

lijevo
desno