PLASTIC SMART CITIES Ilegalna odlagališta prijavite na aplikacije ELLO i Dubrovačko oko

Plastic Smart Cities

Korištenjem dvaju mrežnih internetskih aplikacija ELLO i Dubrovačko oko omogućeno je evidentiranje lokacija nepropisno odbačenog otpada, čime se istovremeno sprječava nemarno i neodgovorno ponašanje prema okolišu. Na taj način osigurava se promišljeno i sustavno gospodarenje otpadom u cilju zaštite i očuvanje prirode shodno smjernicama lokalne zelene politike i politike održivog razvoja Republike Hrvatske.

 

Očevidom i intervencijama Odsjeka komunalnog redarstva tijekom 2021./2022. godine zaprimljeno je četrnaest dojava nedozvoljenog odlaganja građevinskog i komunalnog otpada (željezo, drvo, šut, plastika, kartoni). Za navedena odlagališta izdana su rješenja u upravnom postupku te je deset ilegalnih odlagališta uspješno sanirano, dok se za četiri još uvijek vode upravni postupci. Kroz protekle dvije godine sveukupno je sanirano 133 m3 volumena otpada.

 

Prijava lokacija ilegalnih odlagališta moguća je na računalima i pametnim telefonima u sustavu  Evidencija lokacija odbačenog otpada ELLO i putem aplikacije Dubrovačko oko gdje su navedene i upute za digitalnu prijavu.

 

Riječ je o jednoj od aktivnosti Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku u sklopu Plastic Smart Cities inicijative, a kojoj se Grad Dubrovnik priključio u srpnju 2020. godine.