PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE Učenici osnovnih škola izglasali najbolje ideje

Kvaliteta života

U okviru projekta "Participativno budžetiranje Grada Dubrovnika", Dubrovačka razvojna agencija DURA je i ove godine provela projekt participativnog budžetiranje u osnovnim školama. Učenici šestih razreda sedam dubrovačkih osnovnih škola izglasali su za svaku školu po jedan projekat. Ukupna vrijednost svih projekata je 140 tisuća kuna, ne uključujući PDV. Sredstva za njihovu provedbu osigurao je Grad Dubrovnik, po 20 tisuća kuna za svaku školu.

 

Tako su učenici Osnovne škole Lapad izglasali školsko kino koje će postaviti u atriju škole, učenici OŠ Ivana Gundulića vanjski stolni tenis i veliki vanjski „Čovječe, ne ljuti se“, učenici OŠ Marina Držića vanjske sprave za vježbanje u dvorištu, a učenici OŠ Marina Getaldića odlučili su da žele nabaviti opremu za tjelesni (nogometni golovi, lopte, strunjače i sl.).

 

U OŠ Montovjerna učenici su, uz samo jedan glas razlike, odabrali ideju postavljanja kutka za rekreaciju. Šestaši iz Osnovne škole Mokošica također vrijeme najradije provode na igralištu pa je i u njihovoj školi pobjednički projekt bio opremanje igrališta golovima, loptama i mrežama. U OŠ Antuna Masle u Orašcu ideja kojoj su učenici dali najviše glasova je postavljanje vanjskih sprava na prostor školskog igrališta. Realizacija projekta po školama očekuje se do kraja mjeseca prosinca.

 

Izboru projekata prethodio je proces radionica tijekom listopada, nakon edukacija za učenike i učitelje s ciljem što bolje i kvalitetnije provedbe projekta. Učenici su predlagali, birali i razrađivali projektne ideje kojima će poboljšati svoje škole. Vodeći se kriterijima za razradu projekata, a koji su među ostalim uključivali i to da projekti moraju biti u nadležnosti škole i na dobrobit svih njezinih učenica i učenika, dubrovački su šestaši i ove godine pokazali izrazitu kreativnost i entuzijazam u osmišljavanju novih sadržaja za svoje škole.

 

Projekt su proveli Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, uz aktivni angažman ravnateljica osnovnih škola, školskih kolektiva, roditelja i učenika, koji su pokazali kreativnost i odgovornost prema projektu te izrazili želju da se projekt i sljedeće godine provede u njihovim školama.

 

Provedba projekta Participativnog budžetiranja u školama nastavit će se i u 2023. godini, a aktivnosti su predviđene i na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora na način da građani na radionicama osmišljavaju projekte koje potom, temeljem broja glasova, predlažu gradskoj upravi za financiranje. Proces odabira i razrade projekata traje kroz 2023. godinu, a izvedba se predviđa proračunom za 2024. godinu.

 

lijevo
desno