Ovogodišnji Međunarodni dan mladih obilježen bogatim dvodnevnim programom u Centru za mlade Dubrovnik

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih u Dubrovniku se obilježio bogatim i raznovrsnim dvodnevnim programom u Centru za mlade Dubrovnik, 11. i 12. kolovoza. Misija programa obilježavanja bila je pružiti mladima praktična znanja, nove kulturne perspektive i osvijetliti važnost promišljanja i djelovanja. 

 

Prvi dan dvodnevne programa započeo je radionicom izrade elektro maketa, koju je, u sklopu "STEM ljeta u Centru za mlade", vodio Teo Dilberović iz Informatičkog kluba Futura. Polaznici su kroz teorijski dio mogli naučiti kako se proizvodi električna struja i kako dolazi do kućanstava, a u praktičnom dijelu vježbali su na maketama razvodnih kutija. 

 

Zatim je uslijedilo razgledavanje Muzeja crvene povijesti, gdje su zainteresirani posjetitelji, zahvaljujući stručnom vodstvu jednog od osnivača, Kreša Glavinića, mogli doživjeti jednu modernu kulturnu instituciju u svojoj blizini, koja priča o njima, obzirom na mlade godine, dalekoj prošlosti. Mladi su se tom prilikom upoznali i s bogatim i raznovrsnim programom koji organizira platforma "Dvorište TUP-a". 

 

Program je završio projekcijom filma "Pusti Dobre, pusti". Riječ je o hvaljenom domaćem dokumentarnom filmu, koji na komičan način progovara o velikim i važnim ekološkim problemima, o kojima se diskutiralo nakon projekcije, na radionici Ivane Bratoš iz Udruge Bonsai. 

 

Drugi dan obilježavanja Međunarodnog dana mladih u Centru za mlade Dubrovnik započeo je predavanjem predstavnice Agencije za mobilnost i programe Europske unije Eme Čerimagić o mogućnostima koje se nude za mlade u okviru novog programa Erasmus+, kao i načela koja ovaj program promovira. Osim strateških partnerstava, razmjena mladih te participiranja mladih u društvenim procesima, prikazala je i mogućnosti koje se otvaraju u okviru Europskih snaga solidarnosti. Ovaj mehanizam, koji služi primarno volonterskim projektima, pruža iznimno vrijedno iskustvo neformalnog učenja, multikulturalnosti i osamostaljivanja za volontere. Tako je predstavljen i proces akreditacije za oznaku kvalitete za ovu vrstu projekata te su predstavnici organizacija mladih imali priliku individualnog savjetovanja.


Za vrijeme trajanja "Otvorenih vrata laboratorija i karijere u STEM-u" UR instituta i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, prezentiran je rad UR Instituta i Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, kao i dva kontinuirana programa: Klub mladih znanstvenika, te Science Underground Academy koji godinama okupljaju mlade znanstvenike omogućavajući im tako stjecanje praktičnih znanja i dajući im poticaj za vrijedna istraživanja najsuvremenijih tematika.


U nastavku programa su Centar za karijere mladih, udruga KORAK te European Student Network Dubrovnik prestavili svoje inicijative, uspjeh dosadašnjih projekata te hvalevrijedan rad s mladima. Predstavnica udruge KORAK, Dora Borić je predstavila rad udruge te radionice i projekte koji potiču mlade na sudjelovanje u projektima poput očuvanja okoliša, recikliranja i mnogobrojnim drugim projektima. Predstavnik projekta Europe Direct za Dubrovačko-neretvansku županiju Božo Simović predstavio je na koji se način kroz program Europe Direct javnosti, a naročito mladima, približavaju euopske vrijednosti. Predsjednik organizacije Centar za karijere mladih, Marko Žmirak, istaknuo je prilikom predstavljanja važnost projekta Dubrovnik EXPO, koji promovira obrazovanje i na jednom mjestu povezuje gospodarstvenike, visoko obrazovne institucije, mlade i ostale zainteresirane dionike s ciljem ostvarivanja međusektorske suradnje i uspostavljanja novih poslovnih odnosa i projekata. 

 

U popodnevnom dijelu programa Udruga Luža pripremila je radionicu fotografiranja u kojoj su sudionici nakon teorijskog uvoda i praktičnih uputa, krenuli u istraživanje Centra za mlade i njegove okolice u potrazi za zanimljivim kadrovima i fotografijama koje su na kraju i stručno ocijenjene.


Radionica "Molekularno biohakiranje" UR Instituta upoznala je znatiželjne sudionike sa svijetom biotehnoloških znanosti te biohakiranja DNA i RNA. Polaznici su tako dobili uvid u genetičko inženjerstvo te im je dočarano eksperimentalno proučavanje gena, kao i dizajniranje sintetičke DNA na računalu.

 

Dva dana raznovrsnog programa iz svijeta znanosti, tehnologije, umjetnosti te njihovog spajanja u konkretne prilike za mlade okončan je okruglim stolom u sklopu "S.A.I.N.T. (Science, Art, Industry, Nature & Technology) Caffea". 

 

Proslava Međunarodnog dana mladih dio je i projekta Centar za mlade Dubrovnik koji kreiranjem  edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprijeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Centar za mlade Dubrovnik financira Grad Dubrovnik iz svog proračuna s iznosom od 445.000 kuna, a sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade Republike Hrvatske u iznosu od 75.000 kuna.  Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Univerzalni istraživački institut te uduga Luža.

 

Planirani završni koncert nije se održao zbog nepovoljnjih vremenskih uvjeta, već će se održati 20. kolovoza. U povijesnom vrtu iza dubrovačke tržnice u Gružu s početkom u 19 sati nastupit će mladi dubrovački bendovi Panatush, Spirale, SFT, Nianse i Jaune Melone.

lijevo
desno