Dani Indije u Dubrovniku

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković otvorio je danas šahovski turnir u sklopu međunarodnog kulturnog programa "Dani Indije u Dubrovniku", koji se odvija od 11. do 13. ožujka 2024. Otvorenju turnira u Studentskom domu prisustvovali su i veleposlanik Indije u RH NJ.E.  Raj Kumar Srivastava i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

 

''Dani Indije u našem gradu svake nam godine donesu nešto novo, drago mi je da je to ove godine šah i da je ovdje ovoliko mladih zainteresiranih za ovu vještinu, za koju je uvijek potrebno puno koncentracije i razmišljanja nekoliko koraka unaprijed'', kazao je gradonačelnik Franković, zahvalivši se veleposlaniku na organizaciji cjelokupnog programa.

 

Manifestacija “Dani Indije u Dubrovniku" otvorena je sinoć u prostorima IUC-a, a u ime Grada Dubrovnika prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, zajedno s Hrvatsko-indijskim društvom prijateljstva Dubrovnik i veleposlanikom Rajom Kumarom Srivastavom.

 

Zadnje tri godine kroz ovo događanje Dubrovčanima se predstavljaju kultura i običaji Indije, pa su tako i ovaj put posjetitelji imali priliku čuti predavanje “Povezujući znanost i spiritualnost”, samostalnog istraživača Ive Orlića. Nakon današnjeg šahovskog turnira za Dubrovčane, u partnerstvu s Hrvatskim šahovskim savezom, u nastavku programa večer je indijske glazbe uz jazz maestra Zorana Majstorovića, dok se u srijedu priređuje Večer joge, meditacije i ajurvede.

 

Povijesna povezanost Indije i Hrvatske seže još od vremena Dubrovačke Republike. Prvi Dubrovčani u Indiju, grad Gou, stigli su 1530. godine, prvu kapelu izgradili su 1541., a crkvu, kao kopiju naše crkve svetog Vlaha, 1563. godine, koja je donacijama iz Hrvatske obnovljena prije nekoliko godina.

lijevo
desno