Otvorena velika retrospektivna izložba Antuna Masle

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je u subotu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik veliku retrospektivnu izložbu radova dubrovačkog slikara Antuna Masle, koju je ova ustanova priredila povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja.

 

Gradonačelnik je izložbu jednog od najznačajnijih dubrovačkih slikara koji pripada tvz. dubrovačkom kolorističkom krugu, svečano otvorio u društvu slikarovih kćeri, Brigite Masle Dražinić i Dolores Masle Aleksić. Naglasio je kako je primjereno da Umjetnička galerija Dubrovnik tekuću godinu završava jednom ovako velikom izložbom te je iznio planove Grada i Galerije za predstavljanjem retrospektive Antuna Masle u Zagrebu, odnosno u Bruxellesu.

 

U okviru retrospektivne izložbe prikazano je više od 200 djela iz obiteljske zbirke, zbirki kulturnih institucija i privatnih kolekcija. Kustos izložbe poznati je hrvatski povjesničar umjetnosti i kritičar Igor Zidić koji je također i autor obimne monografije Antuna Masle čije će predstavljanje biti održano u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u siječnju 2020.

 

Antun Masle rođen je 1. rujna 1919. godine u Orašcu, gdje je završio osnovnu školu. Godine 1938. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarstvo uči kod profesora Marina Tartaglie i Vladimira Becića, a 1942. godine je diplomirao i produžio studij još godinu dana u specijalki Vladimira Becića. Po završetku II. svjetskog rata vraća se u Dubrovnik i počinje raditi kao nastavnik crtanja na dubrovačkoj gimnaziji i u školama. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1952. godine u salonu LIKUM-a u Dubrovniku, a 1955. prvi put izlaže s Đurom Pulitikom. Kontinuirano zajednički izlažu sve do 1964. godine. Umro je 1967. godine. Posthumno mu je iste godine dodijeljena Nagrada grada Dubrovnika.

 

Osnovna škola u rodnom mu Orašcu nosi njegovo ime.

 

Autor fotografija: Miho Skvrce

 

lijevo
desno