Osmi Robo.Du Days u Centru za mlade Dubrovnik

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika održali su se od 15. do 19. studenog u Centru za mlade Dubrovnik osmi po redu Robo.Du Days. Cijeli se program odvijao u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike. Program je bio ispunjen s dvadeset raznovrsnih radionica za sve dobne skupine. U programskim aktivnostima sudjelovalo je 244 polaznika, a većina njih pohađala je i više od jedne radionice. Na radionicama su razvijali tehničke vještine, kreativnost, logičko razmišljanje i motoričke sposobnosti polaznika. 

 

Osim Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika u provedbi programa sudjelovali su Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku.

 

U pojedinim dijelovima programa sudjelovali su gostujući predavači. Ivela Matičević i Katarina Nardelli iz Kulturno-zabavne, ekološke i sportske udruga “Kurenat“ održale su radionice „Robomiševi i robopčelice“. Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture vodio je radionice lemljenja svjetlećih čudovišta te prezentacijske radionice LEGO robotike. Radionicu LEGO Spike održao je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić.

 

U raznovrsnom programu polaznici su programirali bez korištenja ekrana, dajući naredbe robotima pomoću tipki na robotu ili slažući stazu od pločica prema kojima se on kreće. Izrađivali su 2D i 3D predmete pomoću 3D olovke. Na primjeru elektromakete naučlili su kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do naših kuća. Izrađivali su i prijenosnu igraću konzolu, slagali robote i druge građevine od kockica te motorizirane modele od kockica. Na VR natjecanju, noseći naočale za virtualnu stvarnost igrali su igru u parovima i pokušavali osvojiti najviše bodova, a pobjednici su na kraju i nagrađeni. Učili su i programirati u Scratchu, i uz zanimljive primjerke Teslinih izuma naučili princip rada levitacije, igrali su se platformama koje su upravljane žiroskopom te programirali izradu crteža na spirografu.

lijevo
desno