OŠ Ivana Gundulića treća energetski obnovljena škola

Završeni su radovi energetske obnove Osnovne škole Ivana Gundulića u Gružu, a tim povodom u prostorima škole održana je danas konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Mato Franković, ravnateljica škole Vedrana Elez i Mato Butijer, predsjednik uprave tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. koja je izvela radove na objektu.

 

Riječ je investiciji u osnovnoškolske kapacitete koja je, poput u prosincu završene OŠ Marina Držića te ranije OŠ Lapad, također značajno sufinancirana iz dostupnih fondova Europske unije i drugih vanproračunskih izvora, čak 64 posto, podsjetio je uvodno gradonačelnik Franković.

 

- Naravno da se tu ne zaustavljamo, značajna sredstva ulažemo u osnovnoškolsko obrazovanje i nastavit ćemo to raditi u budućnosti. Drago mi je što radove i na OŠ Montovjerna privodimo kraju, sada je faza čišćenja, očekuje nas idući tjedan ako sve bude u redu početak tehničkog prijema i naravno u rujnu nova školska godina u novoj školi. Osim osnovnoškolskog obrazovanja značajna sredstva smo putem europski fondova uložili i u predškolsku infrastrukturu. Dosada smo obnovili dva vrtića, a pripremili smo i nova četiri velika objekta za energetsku obnovu, čime nastavljamo korištenje europskih sredstava i podizanje standarda dubrovačke infrastrukture – naveo je gradonačelnik Mato Franković.

 

Radovi na obnovi škole započeli su u lipnju 2019., odmah po završetku školske godine, te je njihov najveći dio radova u unutrašnjosti zgrade proveden tijekom ljeta, a prioritetno je bilo osposobiti što veći broj učionica do počeka školske godine. Zamijenjeno je preko 1000 metara kvadratnih podnih ploha. Izvedena je temeljna hidro i termo izolacija te su postavljene keramičke pločice i parketi. Uz neometano funkcioniranje nastave, istovremeno su se odvijali radovi na demontaži starih i ugradnji novih otvora, radovi na cjelovitoj obnovi fasade površine 2633 metara kvadratnih i dijela krovišta. U cijeloj zgradi su postavljeni novi radijatori kao i nova LED rasvjeta u dijelu učionica, dvorani i manjem dijelu dvorišta, a sve u skladu sa standardom energetske obnove.

 

Gradonačelnik Franković ovom prigodom zahvalio se i ravnateljici Elez i svim djelatnicima na strpljenju tijekom trajanja radova, kao i izvođaču na kvalitetnoj izvedbi završenoj prije utvrđenog vremenskog roka. Zahvalu je uputio i resornim gradskim odjelima, posebno Upravnom odjelu za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju koji je od 2017. osigurao gotovo 300 milijuna bespovratnih europskih sredstava, kao i DURA-i.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.872.327,15 kuna,  a ukupni prihvatljivi troškovi 7.465.433,40 kuna. Gradu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 64% od ukupne vrijednosti projekta, od čega 2.679.526,69 kuna bespovratnih sredstava Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te 2.392.953,36 kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Realizacijom projekta zgrada je iz energetskog razreda C prešla u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju dosezat će čak 71,50%. Za isti postotak smanjit će se emisije CO2, dok će se ukupna energetska potrošnja objekta smanjiti za 54,65%.

 

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Dubrovnika.

Za više informacija o EU fondovima, posjetite internetsku stranicu: www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj

Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

 

lijevo
desno