Održano predavanje o komunikacijskim izazovima i sigurnosti digitalne generacije

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dječjim vrtićima Dubrovnik, organizirala je u subotu, 6. studenog, predavanje na temu sigurnosti digitalne generacije.

 

Predavanje pod nazivom “Djeca i roditelji u virtualnom svijetu – komunikacijski izazovi i sigurnost digitalne generacije” održao je prof.dr.sc. Danijel Labaš, koji se dugi niz godina bavi problematikom djece i medija. U svom izlaganju profesor Labaš iznio je podatke iz istraživanja, koje je između ostalog pokazalo da veliki broj roditelja ne zna što njihova djeca rade online. Osvrnuo se i na sigurnosne aspekte boravka na internetu pa su tako navedeni i primjeri zlouporabe dječje znatiželje i naivnosti. Izazovi i sigurnosne prijetnje još su izraženije u vremenu epidemije, kad su djeca više nego ikad izložena medijima. Temeljnji je cilj odgojiti djecu u zdrave i sretne ljude kojima tehnologija neće stvarati ovisnost, već će biti alat kojim će postizati svoje ciljeve.

 

Lea Perić iznijela je prezentaciju “Korištenje edukativne aplikacije roditeljske zaštite Xoink”. Ova aplikacija nema za cilj narušavanje privatnosti djece, već predstavlja alat koji pomaže graditi povjerenje između roditelja i djece. Smisao aplikacije nije djeci ograničiti korištenje tehnologije ili pak nadzirati što oni rade, već pomoći djeci da tijekom vremena provedenog na uređaju kroz igru uče te tako "zarađuju" dodatne minute. 

 

Predavanje i prezentacija organizirani su u sklopu projekta “(e)odrastanje - izazovi i mogućnosti”. Projekt se sufinancira kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2021. godinu, kao i putem Javnog poziva za sufinanciranje projekata na temu medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije.

lijevo
desno