Održano online predavanje "Dvadeset razloga za vožnju teretnom triciklom"

U sklopu europskog projekta "City Changer Cargo Bike", održano je online predavanje profesora sa Sveučilišta Sjever Predraga Brleka na temu "Dvadeset razloga za vožnju teretnom triciklom".

 

"Iako su u upotrebi već više od stotinu godina, teretni tricikli počinju se više spominjati s upotrebom pojmova kao što su "održiva mobilnost" i "urbana logistika", pri čemu se smatraju kao moguća rješenja za ekološke, logističke, prometne i društvene probleme s kojima se suočavaju mnogi gradovi. Ovdje se prvenstveno misli na rješavanje dostavnog prometa u središtima gradova, pri tzv. "posljednjem kilometru", ali i na mogućnost osobnog korištenja teretnih bicikala u svrhu kupovine u centru te prijevoza djece na kratkim svakodnevnim relacijama", izjavio je profesor Brlek.

 

Naime, glavni cilj projekta „City Changer Cargo Bike“ je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u tzv. cargo prometu. Implementacija ovog  pilot projekta ukazuje da upotreba teretnih bicikli tj. tricikli u svrhu dostave olakšava svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima. Nadalje, ekološki benefiti su veliki s obzirom na emisiju CO2, smanjenju buke te gužve.

 

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu europskog programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna. 

 

 

 

lijevo
desno