Dano pozitivno mišljenje na nacrt Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik i Akcijskog plana

ITU Mehanizam

S ciljem predstavljanja nacrta Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik i Akcijskog plana za provedbu Strategije, održane su četvrte po redu sjednice Koordinacijskog i Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik. Sjednica Partnerskog vijeća održana je u prostorijama Studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, a Koordinacijskog vijeća u prostorijama Grada Dubrovnika.

 

Na sjednicama su izrađivači Strategije, predstavnici tvrtke Urbanex, prikazali nacrt Strategije, kao i završni nacrt Akcijskog plana na koje su članovi Koordinacijskog i Partnerskog vijeća dali pozitivno mišljenje, a nakon čega je Strategija upućena na Savjetovanje s javnošću kao zadnji korak pred prijavu na objavljeni Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027. Putem navedenog mehanizma, UP Dubrovnik ima na raspolaganju 22 milijuna eura s čime će se sufinancirati neki od 14 strateških projekata uključenih u Strategiji, a za koje postoji mogućnost da će se realizirati i kroz druge izvore financiranja pa će i drugi projekti ulaziti u ITU mehanizam. 

 

Naime, Strategija razvoja Urbanog područja Dubrovnik predstavlja akt strateškog planiranja u okviru politike regionalnoga razvoja koji služi kao multisektorski strateški okvir kojim se planira razvoj UP Dubrovnik kao urbane razvojne cjeline unutar novog financijskog razdoblja 2021.-2027. Cilj iste je utvrđivanje zajedničkih smjerova razvoja UP Dubrovnik, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja te olakšavanje provedbe zajedničkih projekata. Također, Strategija predstavlja i preduvjet za korištenje ITU mehanizma koji ima za cilj razvijati funkcije, infrastrukturu, usluge i sadržaje potrebne za stvaranje kvalitetnije poveznice gradskih i prigradskih prostora u urbanu cjelinu. 

 

 

ITU Mehanizam za financijsko razdoblje 2021.-2027.

 

lijevo
desno