Održana završna konferencija projekta E-CITIJENS

EU fondovi

Predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta E-CITIJENS i šestom partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta održanima 14. i 15. lipnja u Lazaretima, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska.

 

Cilj projekta E-CITIJENS  je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropogenih rizika. Sudionicima se na otvaranju konferencije obratila pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pod čijom je nadležnošću i služba civilne zaštite Grada Dubrovnika.

 

-    „Provedbom ovog projekta učinjeni su brojni pozitivni pomaci u pogledu rada civilne zaštite i obalne straže kojima smo osigurali učinkovite suvremene alate koji olakšavaju koordinaciju hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje pravovremenih informacija između institucija i građanstva, a svi znamo da je upravo pravovremena informacija I kvalitetna komunikacija u većini slučajeva ključna“, istaknula je pročelnica Brnin zahvalivši svima koji su vrijedno radili kako bi uspješno priveli kraju inicijativu usmjerenu prema daljnjem osnaživanju civilne zaštite.

 

Prisutnima se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji je predsjednik Jadransko jonske euroregije, jedne od partnera na projektu. Konferenciji su nazočili i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kušćević koji je održao predavanje u ime ravnatelja Civilne zaštite RH Damira Truta, pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ana Miličić sa suradnicima te predstavnici partnera iz Hrvatske i Italije.

 

Glavna tema konferencije bila je povećanje razine sigurnosti korištenjem društvenih mreža. Naime, projekt razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža. Stoga se naglasak projekta temelji upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropogenih ugroza.

 

Na projektnom sastanku, osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o nadolazećim aktivnostima koje se odnose na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi te dosadašnjih rezultata testiranja rada platforme, a kako bi se građanima prezentirale sve mogućnosti njenog rada naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. 

 

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

 

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

lijevo
desno