Održana radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava za organizacije civilnog društva

Radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava za organizacije civilnog društva održala se 10. svibnja u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik. Ova je radionica dijelom projekta POKAZ-PRAVO, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Voditeljica radionice bila je Alisa Aliti Vlašić iz obrta MOSAIC.

 

Polaznici radionice imali su priliku upoznati se s idejom i primjerima strategija prikupljanja sredstava. Najčešće zastupljeno financiranja je ono putem javnih sredstava kroz prijave na projekte, od lokalne do razine Europske unije, članarina te povremenih prigodnih prodaja rukotvorina ili drugih proizvoda.

 

U svrhu razvoja organizacije i ostvarenja njene misije, važno je razviti znanja i procedure za privlačenje donatora i sponzora te održavanje i njegovanje odnosa  koji su na korist objema stranama. Ujedno se organizacije civilnog društva mogu odlučiti i promisliti koji sponzori im nisu prihvatljivi, ako je njihovo djelovanje izravno u kontradikciji sa njihovom misijom, a kako bi zadržale integritet u području kojim se bave.

 

Radionicom se istakla i posebnost marketinga neprofitnih organizacija te koje preduvjete treba ispuniti organizacija da bi mogla organizirati humanitarne akcije ili prikupljati humanitarnu pomoć.

 

Samofinanciranje kao opcija koja je zakonski dostupna organizacijama civilnog društva i jača njihovu  održivost i neovisnost obuhvaća, osim članarina, naknade za usluge, prodaju proizvoda, korištenje nepokretne i pokretne imovine, nematerijalne imovine kao i ulagačke kamate.

 

Na koncu su se polaznici radionice mogli upoznati s društvenim poduzetništvom kao oblikom poslovanja u kojem se minimalno 80% dobiti vraća u neprofitnu organizaciju koja je osnivač poduzeća. Kao primjeri dobre prakse društvenog poduzetništva na dubrovačkom području istaknute su tvrtka Deša Pro i udruga Poseban prijatelj odnosno njena socijalna zadruga Prijateljica.

 

 

 

 

lijevo
desno