Održana radionica animacije za djecu

Proteklu subotu i nedjelju u Florinom domu, u galeriji Flora okupilo se dvadesetoro djece na radionici animiranog filma u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik.

Voditelji su bili Martina i Marko Meštrović, višestruko nagrađivani hrvatski autori. Cilj radionice, pružiti djeci znanje i mogućnost da sami naprave animirani film, je uz pun veselja i predanog rada ostvaren. Korištena je animacijska tehnika cut out (kolaž animacija) i snimanje na multi planu.
Zbog velikog broja polaznika, djeca su bila podijeljena u animacijske timove pa su samim time bili izloženi kreativnom zamahu i mnoštvu ideja koje su trebali realizirati tijekom ograničenog vremena. Djeca su začuđujuće brzo i koncentrirano svladala sve postavljene zadatke.Uz minimalnu pomoć voditelja napravili su lutke s pomićnim zglobovima, smislili priču, nacrtali scenografiju i na kraju, po gotovoj animaciji, snimili samostalno pripadajuće zvukove. Rezultat je animirani film Put oko svijeta, koji se može pogledati ovdje.
Mentori i organizatori su izuzetno zadovoljni ne samo odazivom, koji je bio fantastičan već i izuzetnom maštovitošću i sposobnošću polaznika da se usredotoče na konkretan zadatak. Preporučena im je i upotreba besplatnih aplikacija pomoću kojih bi mogli nastaviti istraživanje čarobnog medija animacije. Radionicu animacije financijski je podržao Grad Dubrovnik, animacijske kutije posuđene su od Udruge Luža.