Održana promocija knjige "Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991." Berte Dragičević

 

Predstavljanje knjige "Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991." autorice Berte Dragičević, održana je ove srijede u Zagrebu. 

 

Knjigu su uz samu autoricu predstavili suradnici i koautori pojedinih poglavlja knjige: ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić i tadašnji pročelnik Miho Katičić, novinar Željko Žutelija te urednica knjige Iva Dedo.

 

Knjiga je snažno svjedočanstvo o naporima Dubrovčana da u najtežim danima u povijesti Grada održe funkcioniranje života pod potpunom opsadom. 

 

Poseban je naglasak stavljen je na silnim naporima da istina o bestijalnom napadu na Grad prodre u svijet, što je zasigurno doprinijelo međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Autorica Berta Dragičević u knjizi oživljava neke od najizazovnijih trenutaka u povijesti Dubrovnika, kada se, kako sama piše, Grad branio ne samo oružjem već i pisanom riječju. Tada, Dragičević je dodijeljena uloga koordinatorice Službe informiranja i veza u Kriznom štabu Općine Dubrovnik, a u prosincu iste godine imenovana je jednom od troje koordinatora Službe za odnose s javnošću. Njen zadatak, u to je vrijeme bilo informiranje Zagreba i inozemne javnosti o ratnim stradanjima koja su pogodile područje Općine. Ratna sjećanja Berte Dragičević poduprta su slikovnim prikazima, fotografijama te izvornim dokumentima, odnosno prijepiskom s brojnim istaknutim osobama onog vremena.

 

Grad Dubrovnik značajno je podržao izdavanje ove vrijedne knjige, a promociji knjige u lipnju u Dubrovniku nazočio je i zahvalio autorima dubrovački gradonačelnik Mato Franković.