Održana osnivačka sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik

ITU Mehanizam

U prostorijama Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, održana je osnivačka sjednica Partnerskog vijeća za urbano područje Dubrovnik. Partnersko vijeće čine predstavnici svih jedinica lokalne samouprave koje čine sastav urbanog područja, javnih tijela, odgojno-obrazovnih ustanova, gospodarskih partnera i organizacija civilnog društva. 

 

Na osnivačkoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik s kojim se uređuje način rada te je za predsjednicu Partnerskog vijeća izabrana pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž, a za zamjenika predsjednice pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić.

 

Naime, preduvjet korištenja ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027. je izrada Strategije razvoja urbanog područja što uključuje i uspostavu institucionalnog okvira za izradu Strategije - Koordinacijskog vijeća, Partnerskog vijeća te Sporazuma o suradnji. Sukladno navedenome, Partnersko vijeće s 31 članom osnovano i imenovano je 11. ožujka 2022. s ciljem sudjelovanja u donošenju SRUP-a za financijsko razdoblje 2021.-2027., utvrđivanja prioriteta razvoja, predlaganja strateških projekata važnih za razvoj urbanog područja te njihove provedbe i praćenja. Osnivanjem Partnerskog vijeća ispunjena su sva tri koraka uspostave institucionalnog okvira za izradu SRUP-a.

 

Podsjetimo, ITU mehanizam omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. 

 

lijevo
desno