Održana Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Ljetna škola brodogradnje, koja je okupila tridesetak polaznika, održala se 24. i 25. srpnja na Lokrumu već sedmu godinu zaredom. Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova. Ljetnu školu brodogradnje zajednički su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Modelarski institut Nave Dumins, Društvo brodomodelara Argosy, Udruga Hydro i Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

 

Radionicu brodomaketarstva vodili su nagrađivani dubrovački brodomaketari, voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy. Osim pasare i barke s nadkabinom, polaznici su na radionici naučili praviti nove makete kajaka i remorkera.

 

Radionicu mornarskih čvorova vodili su Lovre Peović i Antonio Uršić iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon uvodne priče o vrstama i korištenju konopa, polaznici su naučili vezati četiri osnovna čvora: mornarski, muški, ženski i pašnjak. 

 

Ljetna škola brodogradnje održala se u učionici u prirodi na Lokrumu, koja je počela s radom u lipnju 2019. Projekt učionice u prirodi omogućili su Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, Rezervat Lokrum i Grad Dubrovnik.

 

lijevo
desno