Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika

Konstituirajuća sjednica novog saziva Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika održala se 28. rujna. Za predsjednicu Povjerenstva jednoglasno je izabrana Antonija Rosahegy Nikolić.

 

Predstavnici Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo upoznali su članove Povjerenstva s glavnim odrednicama i planom provedbe i praćenja mjera i aktivnosti Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika. Podsjećamo da je ove godine Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo novi, treći po redu, strateški dokument kojim Grad Dubrovnik iskazuje snažno opredjeljenje za sveobuhvatnu skrb za osobe s invaliditetom.

 

U nastavku sjednice članovi Povjerenstva za osobe s invaliditetom istakli su probleme s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, a koji se najvećim dijelom odnose na promet. Istakli su nedostatak zvučnih semafora na brojnim prijelazima na gradskom području, čime je ugrožena sigurnost u prometu slijepih i slabovidnih osoba. Također ističu nepostojanje zvučnih najava postaja u javnom gradskom prometu te upozoravaju na čestu nedostupnost i zlouporabe parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i znaka pristupačnosti. Članovi Povjerenstva upoznati su s osnivanjem Radnog tijela za izradu prijedloga projektnog zadatka za osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici.

 

Istaknuti su i primjeri dobre prakse skrbi o osobama s invaliditetom poput projekta "Mi možemo!" Gradskog društva Crvenog križa te gradski projekt postavljanja i održavanja dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama. 

 

 

 

 

 

 

 

lijevo
desno