Održana konferencija za medije povodom izložbe „Mjesto isprekidanih odlazaka“ u Veneciji

Konferencija za medije povodom izložbe „Mjesto isprekidanih odlazaka u Veneciji“  tijekom Venecijanskog bijenalea održana je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a na njoj su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić te autori izložbe Izvor Pende, Marijana Pende i Slaven Tolj te kustosica izložbe Jelena Tamindžija.

 

Naime, kao rezultat ugovora o bratimljenju potpisanog između grada Dubrovnika i grada Venecije 2012. godine kojim se podupire daljnja suradnja dvaju gradova posebice u domeni kulture, grad Dubrovnik se po prvi puta predstavlja u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenalea velikom izložbom dubrovačkih umjetnika pod nazivom Mjesto isprekidanih odlazaka u periodu od 9. svibnja do 24. studenog 2019. godine.

 

Ovom je prilikom zamjenica Tepšić pozdravila okupljene i predstavila projekt bratimljenja gradova i važnost tih projekata za Grad Dubrovnik, a predstavila je i projekt kulturne suradnje Dubrovnika i Venecije kao najvećeg međunarodnog projekta Grada Dubrovnika.

 

- Nakon 2012. ovo je prvi konkretan projekt suradnje u kulturnom smislu naših dvaju gradova prijatelja i mi smo zaista jako ponosni da će se Umjetnička galerija Dubrovnik kroz izložbu Slavena Tolja, Izvora Pende, Marijane Vukić Pende predstaviti na prestižnoj svjetskoj izložbi, na bijenalu koji je apsolutno najbolji u Europi što se tiče umjetnosti. Osim toga, mi smo 2017. ispostavili komunikaciju s Venecijom i zajednički radimo na proje „Poštujmo Grad, kao i u budućim preusmjeravanjima kruzera. Mi blisko surađujemo i vjerujemo da će se takva suradnja i razvijati i dalje – naglasila je zamjenica Tepšić.

 

Ova izložba, koja se u Veneciji otvara 9. svibnja, jedan je od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata u kulturnom kalendaru Dubrovnika, ali i Hrvatske u ovoj godini. Predstavljanje Dubrovnika ovom izložbom u Veneciji ima za cilj stvoriti kontinuitet u radu te nastaviti promovirati grad kao točku koja prepoznaje suvremeni umjetnički trenutak u svom okružju visokog stupnja civilizacije i poštovanja prema kulturnim i umjetničkim tekovinama.

 

lijevo
desno