Obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom

Na današnji dan, 21. ožujka obilježava se dan osoba s Downovim sindromom. Navedeni datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u utrostručenju 21. kromosoma.

 

Down sindrom genetski je poremećaj koji sprječava ispravan psihofizički razvoj djeteta. Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s takvom vrstom poremećaja, koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška.

 

Obilježavanjem današnjeg dana želi se potaknuti atmosfera većeg poštivanja, mogućnosti uključivanja i boljeg položaja ljudi s Downovim sindromom. Također, nastoji se ukazati na izazove i probleme s kojima se susreću njihovi bližnji.

 

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, a upravo nošenjem šarenih (različitih) čarapa izražava se podrška osobama s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo, s ciljem poboljšanja kvalitete njihovog života.

 

Važno je za spomenuti kako Grad Dubrovnik kroz  provedbu predškolskih i školskih programa učenicima s poteškoćama pa tako i djeci s Down sindromom osigurava asistenta u nastavi, čime se prilikom obavljanja obaveza i aktivnosti u obrazovnim ustanovama pruža neposredna podrška, pomoć u učenju, komunikaciji i socijalnoj uključenosti.

 

Također, kroz Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom sadašnja gradska uprava kroz rad s brojnim udrugama nastoji osnažiti njihov status i položaj te dodatno ih poduprijeti u punopravnom sudjelovanju u životu zajednice.