Norveški veleposlanik na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u nastupni posjet veleposlanika Norveške u Republici Hrvatskoj NJ.E. Arnea Sannes Bjørnstada.

 

Susret je obilježio razgovor o električnoj energiji iz obnovljivih izvora energije, a veleposlanik Bjørnstad izrazio je želju za daljnjom suradnjom u poticanju energetske obnove, zelene politike u lokalnoj zajednici i zaštiti okoliša, u čemu Norveška ima značajno iskustvo.

 

Gradonačelnik Franković izvijestio je o gradskim projektima na tom polju, od dodijeljenih ugovora za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama krajem prošle godine te sufinanciranje samih troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme, za što će se natječaj provesti u ovoj godini.

 

Ujedno je naglasio kako Grad, uz sufinanciranje iz EU i nacionalnih izvora, ulaže u energetsku obnovu gradskih škola i vrtića te javnih objekata, poput zgrade gradske uprave i gradskog bazena te planira daljnje potpore građanima, poput za ovu godinu najavljenog sufinanciranja zamjene prozora u povijesnoj jezgri.

 

Podsjetimo, bilateralni odnosi između Norveške i Hrvatske uspostavljeni su u veljači 1992. Osim veleposlanstva u Zagrebu Norveška ima počasne konzulate u Dubrovniku i Rijeci, a susretu u dubrovačkoj gradskoj upravi prisustvovao je i počasni konzul Kraljevine Norveške u Dubrovniku Tonči Peović.

lijevo
desno