Nastavlja se monitoring Orlandovog stupa – konačna odluka o restauraciji 2021.

Dosadašnji tijek procesa monitoringa oštećenja na Orlandovom stupu i buduće planirane aktivnosti oko zaštite ove vrijedne spomeničke baštine bile su tema današnje konferencije za medije održane u gradskoj vijećnici. O projektu su govorile zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i Vinka Marinković, viši konzervator-restaurator i voditeljica aktivnosti monitoringa na stupu, predstavnica Hrvatskog restauratorskog zavoda koji provodi monitoring.

 

Konferenciji je nazočila Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je bio zadužen za izradu skele oko Orlanda. Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz financiranje Ministarstva kulture i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, dok je projekt sanacije oštećenja povjeren HRZ-u.

 

- Oko Orlandova stupa uskoro će se ukloniti drvena skela, ali uz djelomičnu vidljivost ostat će ograđen još barem godinu dana, do lipnja 2021. kada će se donijeti i konačna odluka o njegovoj obnovi. U narednom razdoblju ispitivanja će se nastaviti uz nadopunu mjernih uređaja mjerenje temperature površine, brzine vjetra i vibracija te praćenje stanja tla. Voditeljica projekta je istaknula kako proces jednogodišnjeg monitoringa završava upravo ovih dana, započeo je u lipnju 2019., a potrebno ga je provoditi minimalno godinu dana kako bi se prikupili podaci u svakom godišnjem dobu jer je i utjecaj vremenskih prilika bitan čimbenik.

 

- Sedam uređaja montiranih na stupu svakih 60 minuta prate pomake i sve te informacije treba analizirati. Podaci su neslužbeni, ali bude optimizam. Ustanovili smo da se ljeti kod visokih temperatura događaju pomaci maksimalne vrijednosti od 0,22 milimetra, s tim da je ta brojka još uvijek podložna korekciji. Sad ćemo skelu otvoriti da vidimo kako će reagirati na sunčevu svjetlost – rekla je Marinković.

 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je gradska uprava procijenila da je problem oštećenja Orlandovog stupa potrebno riješiti na ozbiljnoj i visoko profesionalnoj razini.

 

-Dubrovnik i njegovi građani su iznimno senzibilizirani prema Orlandovom stupu, on je simbol slobode i opstojnosti Dubrovačke Republike, a kroz Orlandovu godinu još se jedno pokazala i dokazala ta naša osjetljivost i privrženost. Održali smo više od 50 različitih programa u kojima su sudjelovale brojne udruge i pojedinci, sportska i kulturna društva te ustanove u kulturi u vlasništvu Grada Dubrovnika – rekla je zamjenica Tepšić, zahvalivši se svima koji sudjeluju u procesu obnove Orlandovog stupa.

 

Kako bi se stvorili uvjeti za dvogodišnji monitoring, ali i umanjili rizici od nastanka daljnjih oštećenja, u siječnju prošle godine, u Orlandovoj godini, postavljena je zaštitna skela te je projekt povjeren Hrvatskom restauratorskom zavodu. Sami monitoring započeo je u lipnju prošle godine kada su mjerni uređaji postavljeni i aktivirani, a u proces je uključen i ICCROM (Međunarodni centar za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine), savjetodavno tijelo koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu (World Heritage Committee).

 

U svojim stručnim smjernicama,  ICCROM navodi kako Orlandov stup nije u neposrednoj opasnosti od urušavanja, pa nije potrebno poduzeti neposredne mjere zaštite. primjerice podupiranje, koje mogu utjecati na rezultate monitoringa. Jedna od preporuka ovog tijela je i da stup zastave (jarbol) ne treba ponovno postavljati u kontakt s Orlandovim stupom, jer svako vibracijsko ili ciklično kretanje potaknuto vjetrom može uzrokovati daljnja oštećenja kamena.

 

Marinković je iznijela opcije budućih konzervatorsko-restauratorskih radova: prva mogućnost je konzerviranje i restauriranje na njegovoj lokaciji, druga mogućnost je demontaža, konzerviranje i restauriranje originala u radionici i potom ponovna montaža. Treća opcija predviđa demontažu, izradu i montažu replike, konzerviranje i restauriranje originala u radionici te njegovu muzealizacija. Konačna odluka o restauraciji donijet će se nakon provedene cjelokupne analize svih parametara tijekom dvogodišnjeg monitoringa.

lijevo
desno